Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Biblioteques

El Consell de Mallorca gestiona quatre biblioteques dipositàries d’un important patrimoni documental: la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, impulsant aspectes com la formació del personal, el treball en xarxa o l’aplicació de les noves tecnologies, així com l’organització d’activitats de foment de la lectura.

A la Biblioteca virtual trobareu tota la informació i serveis de les biblioteques associades, així com catàlegs, recursos i gestions en línia.

Bona lectura!

El Consell de Mallorca gestiona directament les biblioteques i n'és titular de la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la lectura pública d’àmbit insular i, per això, presta els serveis bàsics de:

  • L’adquisició de fons. Inclou l’adquisició dels lots fundacionals inicials i dels fons bàsics de manteniment de les col·leccions.
  • L’assessorament en la selecció dels fons.
  • La coordinació per a major racionalització dels processos d’adquisició dels fons.
  • El proveïment de catalogació centralitzada, com a mínim, dels fons adquirits i proporcionats per aquests serveis.
  • La coordinació de la catalogació de la resta de biblioteques del sistema insular.
  • El manteniment del catàleg col·lectiu del sistema insular de biblioteques.
  • El tractament dels fons duplicats i sobrants o obsolets de les biblioteques.
  • La promoció de la lectura pública a les biblioteques en l’àmbit insular.
  • El foment de la creació de la secció local a les biblioteques.
  • El suport tècnic, econòmic i informàtic a les biblioteques en un plantejament de treball en xarxa.
  • La coordinació del préstec interbibliotecari a l’àmbit insular.
  • El fons de suport al préstec.
  • L’organització de cursos de formació continuada del personal.
  • La creació, la gestió i el manteniment del portal web de la Xarxa insular de biblioteques.
  • L’impuls de l’aplicació de les noves tecnologies.
  • Els serveis específics de suport a les biblioteques locals i punts de biblioteca dels municipis de menys de 5.000 habitants.

Per altra banda, el Consell convoca ajudes i subvencions destinades a les biblioteques. Trobareu informació més concreta a l’apartat Tràmits i procediments relacionats.

El treball en xarxa de les biblioteques es fa a través d’una extranet en la qual els bibliotecaris poden comunicar-se entre ells, fer una sèrie de tràmits i gestions, i compartir documents.

Amb la intenció de donar major visibilitat a les biblioteques i fomentar-ne l’ús, el Consell ha creat la Biblioteca virtual, dins del web de Biblioteques, destinada a recollir la informació i els serveis de les biblioteques pròpies, tant públiques com especialitzades, i les associades.

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca està composta per 70 biblioteques municipals i la Biblioteca de Cultura Artesana, integrades en la vida cultural dels pobles i eix essencial per a la participació ciutadana.

Aquestes biblioteques tracten de satisfer les necessitats d’informació, formació, cultura i oci de tots els habitants en tots els formats possibles, destacant la incorporació de les noves tecnologies, com l’ús d’Internet i de suports electrònics. Moltes biblioteques difonen la seva informació i faciliten la participació dels usuaris amb eines 2.0, traspassant les fronteres físiques dels propis locals.

A més, el Consell facilita fons bibliogràfics adaptats a les necessitats específiques de les persones usuàries de les biblioteques. Aquests fons es complementen amb les col·leccions locals, essencials per conèixer la història i la vida dels municipis. A les biblioteques podeu trobar informació sobre la història del municipi ja que part de les publicacions locals històriques, que abasten un període que arriba fins al segle XIX han estat digitalitzades. També hi trobareu revistes i diaris locals per estar sempre al dia de tot allò que succeeix.

Les biblioteques tracten de mantenir les seves instal·lacions en les millors condicions possibles per oferir serveis de qualitat dins de les seves possibilitats i el Consell hi col·labora mitjançant la convocatòria d’ajudes i subvencions.

La Biblioteca de la Real tornarà a obrir les portes a finals d'abril

La Biblioteca de la Real tornarà a obrir les portes a finals d'abril

(31/03/2023)

  • Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa

L’aportació de 100.000 euros del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística permet reobrir un dels centres documentals més destacats de Mallorca

L’acord entre el Consell de Mallorca i la congregació de Missioners dels Sagrats Cors de Jesús i de Maria permet obrir a finals d'abril la Biblioteca Balear, situada a l’antic monestir cistercenc de la Real, Palma. El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística ha concedit una subvenció nominativa de 100.000 € a la congregació, que té per objectiu donar suport a la reobertura al públic de la Biblioteca del monestir de la Real i a les accions per gestionar-la i difondre-la durant l’any 2023.

Aquest procés comptarà amb l’assessorament i el treball tècnic de la Universitat de les Illes Balears. En concret, la tasca que duran a terme serà redactar un pla estratègic per a 4 anys de la Biblioteca del monestir de la Real, redactar-ne un pla anual d’actuació per al 2023 i dotar-la del material informàtic, tècnic i mobiliari necessaris per gestionar-la al llarg de 2023. A més, durant aquest any, la UIB té previst digitalitzar 28.000 pàgines del fons de la Biblioteca Balear. 

Igualment, des de la Universitat es treballarà conjuntament amb la congregació per adquirir fons bibliogràfics nous per al desenvolupament de la col·lecció; crear un web i comptes a les principals xarxes socials per informar-ne i fer-ne difusió; editar i difondre cartells i fulletons promocionals i informatius del funcionament i els serveis de la Biblioteca; i dur a terme visites guiades, conferències i exposicions.

Mantenir oberta al públic la Biblioteca del monestir de la Real, atesa per personal bibliotecari, també serà responsabilitat de la UIB. Els horaris previstos d’obertura són de 9 a 14 hores els dilluns, dimarts, dijous i divendres, i de 15 a 20 hores els dimecres, excepte el mes d'agost i els períodes de vacances escolars de Nadal i Pasqua.

Per vetlar pel bon funcionament de tot plegat s’ha previst que es constitueixi una comissió de planificació i assessorament de la Biblioteca del monestir de la Real, amb representants del Consell de Mallorca, la Universitat de les Illes Balears i els Missioners dels Sagrats Cors.

La vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha assegurat que «complim amb una assignatura pendent d’aquest mandat. Tornam a obrir la biblioteca de la Real per a tots els mallorquins i les mallorquines». «Continuam donant vida a una de les nostres institucions culturals més preuades», ha afegit la vicepresidenta del Consell.

La Biblioteca Balear

La Biblioteca Balear va ser fundada el 1933 pel missioner i historiador Gaspar Munar i Oliver. El fons conté en total uns 100.000 volums, majoritàriament, obres dels segles XII i XIII, tot i que també disposa d’una secció especialitzada d’autors balears. 

D’entre les obres més destacades que alberga la biblioteca, cal esmentar la primera edició en alemany de Die Balearen, de l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria; part del fons documental de Cronicón Mayoricense, d’Àlvar Campaner; les constitucions del monestir de Santa Margalida de Palma, i l’original manuscrit de la Història de Mallorca, de Bonaventura Serra. També s’hi poden trobar exemplars únics de l’obra de Ramon Llull o la col·lecció del pare Francesc Bonafé sobre botànica.

Documents relacionats

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats