El Consell de Mallorca gestiona quatre biblioteques dipositàries d’un important patrimoni documental: la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, impulsant aspectes com la formació del personal, el treball en xarxa o l’aplicació de les noves tecnologies, així com l’organització d’activitats de foment de la lectura.
A la Biblioteca virtual trobareu tota la informació i serveis de les biblioteques associades, així com catàlegs, recursos i gestions en línia.
Bona lectura!
El Consell de Mallorca gestiona directament les biblioteques i n'és titular de la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la lectura pública d’àmbit insular i, per això, presta els serveis bàsics de:
- L’adquisició de fons. Inclou l’adquisició dels lots fundacionals inicials i dels fons bàsics de manteniment de les col·leccions.
- L’assessorament en la selecció dels fons.
- La coordinació per a major racionalització dels processos d’adquisició dels fons.
- El proveïment de catalogació centralitzada, com a mínim, dels fons adquirits i proporcionats per aquests serveis.
- La coordinació de la catalogació de la resta de biblioteques del sistema insular.
- El manteniment del catàleg col·lectiu del sistema insular de biblioteques.
- El tractament dels fons duplicats i sobrants o obsolets de les biblioteques.
- La promoció de la lectura pública a les biblioteques en l’àmbit insular.
- El foment de la creació de la secció local a les biblioteques.
- El suport tècnic, econòmic i informàtic a les biblioteques en un plantejament de treball en xarxa.
- La coordinació del préstec interbibliotecari a l’àmbit insular.
- El fons de suport al préstec.
- L’organització de cursos de formació continuada del personal.
- La creació, la gestió i el manteniment del portal web de la Xarxa insular de biblioteques.
- L’impuls de l’aplicació de les noves tecnologies.
- Els serveis específics de suport a les biblioteques locals i punts de biblioteca dels municipis de menys de 5.000 habitants.
Per altra banda, el Consell convoca ajudes i subvencions destinades a les biblioteques. Trobareu informació més concreta a l’apartat Tràmits i procediments relacionats.
El treball en xarxa de les biblioteques es fa a través d’una extranet en la qual els bibliotecaris poden comunicar-se entre ells, fer una sèrie de tràmits i gestions, i compartir documents.
Amb la intenció de donar major visibilitat a les biblioteques i fomentar-ne l’ús, el Consell ha creat la Biblioteca virtual, dins del web de Biblioteques, destinada a recollir la informació i els serveis de les biblioteques pròpies, tant públiques com especialitzades, i les associades.
La Xarxa de Biblioteques de Mallorca està composta per 70 biblioteques municipals i la Biblioteca de Cultura Artesana, integrades en la vida cultural dels pobles i eix essencial per a la participació ciutadana.
Aquestes biblioteques tracten de satisfer les necessitats d’informació, formació, cultura i oci de tots els habitants en tots els formats possibles, destacant la incorporació de les noves tecnologies, com l’ús d’Internet i de suports electrònics. Moltes biblioteques difonen la seva informació i faciliten la participació dels usuaris amb eines 2.0, traspassant les fronteres físiques dels propis locals.
A més, el Consell facilita fons bibliogràfics adaptats a les necessitats específiques de les persones usuàries de les biblioteques. Aquests fons es complementen amb les col·leccions locals, essencials per conèixer la història i la vida dels municipis. A les biblioteques podeu trobar informació sobre la història del municipi ja que part de les publicacions locals històriques, que abasten un període que arriba fins al segle XIX han estat digitalitzades. També hi trobareu revistes i diaris locals per estar sempre al dia de tot allò que succeeix.
Les biblioteques tracten de mantenir les seves instal·lacions en les millors condicions possibles per oferir serveis de qualitat dins de les seves possibilitats i el Consell hi col·labora mitjançant la convocatòria d’ajudes i subvencions.
La tradició i l'actualitat es fusionen en la nova edició del cicle TardOral de la Fundació Mallorca Literària
La tradició i l'actualitat es fusionen en la nova edició del cicle TardOral de la Fundació Mallorca Literària
(18/09/2023)
- Departament de Cultura i Patrimoni
Tendrà lloc de setembre a desembre al Pla de Mallorca amb una programació diversa. Es tracta d'una proposta que gira al voltant de la paraula dita i la seva importància com a eina de comunicació i de transmissió de cultura
El Consell de Mallorca, a través de la Fundació Mallorca Literària, ha presentat avui una nova edició del Cicle d'Oralitats TardOral. El cicle tindrà lloc de setembre a desembre i girarà al voltant de la paraula dita i la seva importància com a eina de comunicació i de transmissió de cultura en un context en el qual les persones ens comunicam més que mai, però parlam cara a cara manco que mai.
La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha destacat la importància d'aquest tipus de cicles que posen el focus en la cultura de l'illa i ha explicat que es tracta d'una programació molt diversa pel que fa a llenguatges i formats: hi haurà música, teatre immersiu, xerrades, activitats infantils i diverses trobades al voltant de la taula per reivindicar la cançó com a espai de trobada.
Amb aquest cicle, així com amb el treball que fa la Fundació a través del Museu de la Paraula, Casa Pare Ginard a Sant Joan, el Consell de Mallorca vol fer incidència en la importància de l'oralitat en la transmissió del patrimoni immaterial. Una transmissió que avui dia pren la forma de propostes artístiques innovadores, que parteixen de la cultura d'arrel, però que utilitzen formats i llenguatges actuals, a partir dels quals és com avui dia es pot donar a conèixer aquest patrimoni oral.
La directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells, ha explicat que el concert central d'aquesta edició serà l'oferit per Maria del Mar Bonet a Sant Joan, 'Saba de terrer', una proposta en homenatge al Pare Ginard, basada en les tonades i cançons recollides per Ginard en el Cançoner Popular de Mallorca. Es tracta del repertori del disc homònim que la cantant publicà l'any 1979, tot reivindicant la figura i el mestratge del folklorista i escriptor, i que ara sonarà per primer cop a Sant Joan, poble natal de l'autor.
En l'apartat musical, TardOral recull una bona selecció de propostes noves vingudes d'altres territoris, amb especial èmfasi en propostes que lliguen tradició amb contemporaneïtat, com a camí que garanteix la perpetuació de l'arrel de manera significant en l'actualitat: l'estrena a Mallorca dels madrilenys Ruiseñora (grup de folk/electrònica basat en jotes i saetes castellanes), el duet format per Sanjosex & Belda en el projecte 'Càntut' (pop contemporani i arrel tradicional catalana) i la presentació del nou disc 'Substrat' de Guillem Ballaz (revisitació des de l'arrel de la cançó de pandero i cant redoblat eivissenc).
Un altre aspecte destacat d'aquesta edició és la consolidació del Sopar de Cantadors i Cantadores, una experiència iniciada l'any passat a Can Tronca, amb gran èxit de participació i gaudi. Així mateix, en aquesta ocasió es programarà també un dinar de l'Hostal Càntut (Premi Nacional de Cultura 2022), que permetrà conèixer de primera mà la proposta inspiradora d'aquesta cita. Cal tenir en compte, a més, la continuació del Taller de Glosa dins de l'Aula Folk de la FML, com a taller orientat a fomentar la tècnica d'improvisació oral i el gaudi compartit d'aquesta.
Nit de les ànimes
Com cada any es posarà un focus d'atenció a la festivitat de Tots Sants amb una sèrie de propostes per a divulgar els rituals propis d'aquestes dates: activitat familiar 'Paratge lúdic: entre llums i ombres' i campanya anual 'A Mallorca Nit de les Ànimes' per a biblioteques i centres educatius i la sessió 'Vetlar la mort' que tendrà lloc a Sant Joan, amb taller de cianotípia negra.
Podeu consultar tota la programació detallada al dossier adjunt i al web mallorcaliteraria.cat.