Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Biblioteques

El Consell de Mallorca gestiona quatre biblioteques dipositàries d’un important patrimoni documental: la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, impulsant aspectes com la formació del personal, el treball en xarxa o l’aplicació de les noves tecnologies, així com l’organització d’activitats de foment de la lectura.

A la Biblioteca virtual trobareu tota la informació i serveis de les biblioteques associades, així com catàlegs, recursos i gestions en línia.

Bona lectura!

El Consell de Mallorca gestiona directament les biblioteques i n'és titular de la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la lectura pública d’àmbit insular i, per això, presta els serveis bàsics de:

  • L’adquisició de fons. Inclou l’adquisició dels lots fundacionals inicials i dels fons bàsics de manteniment de les col·leccions.
  • L’assessorament en la selecció dels fons.
  • La coordinació per a major racionalització dels processos d’adquisició dels fons.
  • El proveïment de catalogació centralitzada, com a mínim, dels fons adquirits i proporcionats per aquests serveis.
  • La coordinació de la catalogació de la resta de biblioteques del sistema insular.
  • El manteniment del catàleg col·lectiu del sistema insular de biblioteques.
  • El tractament dels fons duplicats i sobrants o obsolets de les biblioteques.
  • La promoció de la lectura pública a les biblioteques en l’àmbit insular.
  • El foment de la creació de la secció local a les biblioteques.
  • El suport tècnic, econòmic i informàtic a les biblioteques en un plantejament de treball en xarxa.
  • La coordinació del préstec interbibliotecari a l’àmbit insular.
  • El fons de suport al préstec.
  • L’organització de cursos de formació continuada del personal.
  • La creació, la gestió i el manteniment del portal web de la Xarxa insular de biblioteques.
  • L’impuls de l’aplicació de les noves tecnologies.
  • Els serveis específics de suport a les biblioteques locals i punts de biblioteca dels municipis de menys de 5.000 habitants.

Per altra banda, el Consell convoca ajudes i subvencions destinades a les biblioteques. Trobareu informació més concreta a l’apartat Tràmits i procediments relacionats.

El treball en xarxa de les biblioteques es fa a través d’una extranet en la qual els bibliotecaris poden comunicar-se entre ells, fer una sèrie de tràmits i gestions, i compartir documents.

Amb la intenció de donar major visibilitat a les biblioteques i fomentar-ne l’ús, el Consell ha creat la Biblioteca virtual, dins del web de Biblioteques, destinada a recollir la informació i els serveis de les biblioteques pròpies, tant públiques com especialitzades, i les associades.

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca està composta per 70 biblioteques municipals i la Biblioteca de Cultura Artesana, integrades en la vida cultural dels pobles i eix essencial per a la participació ciutadana.

Aquestes biblioteques tracten de satisfer les necessitats d’informació, formació, cultura i oci de tots els habitants en tots els formats possibles, destacant la incorporació de les noves tecnologies, com l’ús d’Internet i de suports electrònics. Moltes biblioteques difonen la seva informació i faciliten la participació dels usuaris amb eines 2.0, traspassant les fronteres físiques dels propis locals.

A més, el Consell facilita fons bibliogràfics adaptats a les necessitats específiques de les persones usuàries de les biblioteques. Aquests fons es complementen amb les col·leccions locals, essencials per conèixer la història i la vida dels municipis. A les biblioteques podeu trobar informació sobre la història del municipi ja que part de les publicacions locals històriques, que abasten un període que arriba fins al segle XIX han estat digitalitzades. També hi trobareu revistes i diaris locals per estar sempre al dia de tot allò que succeeix.

Les biblioteques tracten de mantenir les seves instal·lacions en les millors condicions possibles per oferir serveis de qualitat dins de les seves possibilitats i el Consell hi col·labora mitjançant la convocatòria d’ajudes i subvencions.

Més doblers, més llibertat i menys burocràcia pels ajuntaments: els canvis introduïts als pressupostos del Departament de Cultura i Patrimoni 

Més doblers, més llibertat i menys burocràcia pels ajuntaments: els canvis introduïts als pressupostos del Departament de Cultura i Patrimoni 

(24/11/2023)

  • Departament de Cultura i Patrimoni

El Consell de Mallorca duplica la partida destinada a Patrimoni i també fa una gran aposta pels artesans de l’illa

El Consell de Mallorca incrementa el pressupost de Cultura un 17% i aprova uns comptes que són més ambiciosos que els de tota la legislatura passada. Concretament, el departament de Cultura i Patrimoni experimenta un important increment fins als 32’5 milions d’euros: són 4’7 milions més que l’any passat. 

El principal canvi que s’introdueix als comptes de la direcció insular de Cultura és la llibertat que es dona als ajuntaments per repartir les seves partides. Amb l’objectiu d’obrir la cultura a tothom, la institució insular ha creat dues noves grans partides: un milió d’euros per a activitats culturals i 500.000 euros per a equipaments culturals municipals. D’aquesta manera, els ajuntaments tendran llibertat per destinar els doblers al que trobin oportú i en funció del que necessitin. Fins ara, estaven obligats a destinar petites partides a diferents serveis, sense poder realitzar grans inversions. 

Una altra de les novetats del pressupost de la direcció insular de Cultura és que s’amplia la partida destinada als premis literaris per començar a implantar convocatòries en castellà: s’aposta per donar llibertat de creació als escriptors. Fins ara es dedicava 79.000 euros als premis i pel 2024 s’amplia la quantia fins als 100.000 euros. A més, es dona un impuls al Centre Cultural la Misericòrdia: l’objectiu del Consell de Mallorca és que el centre cultural més gran de l’illa es converteixi en el punt neuràlgic de la cultura i ha d’irradiar-la. Es realitzarà un programa d’exposicions pròpies d’alta qualitat amb una partida total de 400.000 euros (l’any passat aquesta partida era de 175.000 euros). 

Cal destacar també que ja s’ha creat el programa pressupostari de l’Institut Cultural de Mallorca, que està previst que es creï durant els pròxims mesos i aglutini tot un seguit de subvencions que es podran tramitar més àgilment i comptarà amb un consell assessor que representarà al sector. La direcció insular de Cultura i l’ICM sumen un total de 19’6 milions d’euros, que suposen un increment del 13% pel 2024 en comparació amb la quantitat que es va destinar pel 2023. 

Es duplica la partida destinada a Patrimoni pel 2024

Pel que fa a la direcció insular de Patrimoni, es retornen les ajudes per a la recuperació de BIC, amb 350.000 euros, i per a la restauració de molins del pla de Sant Jordi, amb 250.000 euros. A més, es dediquen 150.000 euros a la redacció del projecte del Centre d’Arqueologia de Mallorca i 50.000 euros al pla d’interpretació d’activitats per Bellpuig. Entre molts altres projectes, cal destacar també que als pressupostos de 2024 s’inclouen 200.000 euros per l’exposició del derelicte de Ses Fontanelles. En total, la direcció insular de Patrimoni suma 3’4 milions d’euros: més del doble de la partida que es va destinar l’any passat, que era d’1’6 milions d’euros. 

Gran aposta pels artesans de Mallorca

El Consell de Mallorca fa una gran aposta pels artesans i la seva feina de cara al 2024: es dona un impuls a aquest sector i el pressupost s’incrementa un 40% fins a arribar als 743.000 euros. L’objectiu és impulsar la feina dels artesans posant en marxa la marca distintiva Artesania de Mallorca i Artesania de Disseny. 

Increment de pressupost per a tots els organismes vinculats del Departament

Finalment, cal destacar que s’han incrementat les partides de tots els organismes autònoms del Departament de Cultura i Patrimoni. El Teatre Principal experimenta un increment de 300.000 euros i arriba als 5’5 milions d’euros pel 2024; el Museu Marítim de Mallorca puja en 30.000 euros fins a arribar als 640.000 euros i la Fundació Mallorca Literària suma més de 100.000 euros i assoleix, pel pròxim any, més d’un milió d’euros de pressupost. Finalment, la Fundació ACA rep 115.000 euros pel 2024, la mateixa quantitat que enguany. 
 

Documents relacionats

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats