El Consell de Mallorca gestiona quatre biblioteques dipositàries d’un important patrimoni documental: la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, impulsant aspectes com la formació del personal, el treball en xarxa o l’aplicació de les noves tecnologies, així com l’organització d’activitats de foment de la lectura.
A la Biblioteca virtual trobareu tota la informació i serveis de les biblioteques associades, així com catàlegs, recursos i gestions en línia.
Bona lectura!
El Consell de Mallorca gestiona directament les biblioteques i n'és titular de la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la lectura pública d’àmbit insular i, per això, presta els serveis bàsics de:
- L’adquisició de fons. Inclou l’adquisició dels lots fundacionals inicials i dels fons bàsics de manteniment de les col·leccions.
- L’assessorament en la selecció dels fons.
- La coordinació per a major racionalització dels processos d’adquisició dels fons.
- El proveïment de catalogació centralitzada, com a mínim, dels fons adquirits i proporcionats per aquests serveis.
- La coordinació de la catalogació de la resta de biblioteques del sistema insular.
- El manteniment del catàleg col·lectiu del sistema insular de biblioteques.
- El tractament dels fons duplicats i sobrants o obsolets de les biblioteques.
- La promoció de la lectura pública a les biblioteques en l’àmbit insular.
- El foment de la creació de la secció local a les biblioteques.
- El suport tècnic, econòmic i informàtic a les biblioteques en un plantejament de treball en xarxa.
- La coordinació del préstec interbibliotecari a l’àmbit insular.
- El fons de suport al préstec.
- L’organització de cursos de formació continuada del personal.
- La creació, la gestió i el manteniment del portal web de la Xarxa insular de biblioteques.
- L’impuls de l’aplicació de les noves tecnologies.
- Els serveis específics de suport a les biblioteques locals i punts de biblioteca dels municipis de menys de 5.000 habitants.
Per altra banda, el Consell convoca ajudes i subvencions destinades a les biblioteques. Trobareu informació més concreta a l’apartat Tràmits i procediments relacionats.
El treball en xarxa de les biblioteques es fa a través d’una extranet en la qual els bibliotecaris poden comunicar-se entre ells, fer una sèrie de tràmits i gestions, i compartir documents.
Amb la intenció de donar major visibilitat a les biblioteques i fomentar-ne l’ús, el Consell ha creat la Biblioteca virtual, dins del web de Biblioteques, destinada a recollir la informació i els serveis de les biblioteques pròpies, tant públiques com especialitzades, i les associades.
La Xarxa de Biblioteques de Mallorca està composta per 70 biblioteques municipals i la Biblioteca de Cultura Artesana, integrades en la vida cultural dels pobles i eix essencial per a la participació ciutadana.
Aquestes biblioteques tracten de satisfer les necessitats d’informació, formació, cultura i oci de tots els habitants en tots els formats possibles, destacant la incorporació de les noves tecnologies, com l’ús d’Internet i de suports electrònics. Moltes biblioteques difonen la seva informació i faciliten la participació dels usuaris amb eines 2.0, traspassant les fronteres físiques dels propis locals.
A més, el Consell facilita fons bibliogràfics adaptats a les necessitats específiques de les persones usuàries de les biblioteques. Aquests fons es complementen amb les col·leccions locals, essencials per conèixer la història i la vida dels municipis. A les biblioteques podeu trobar informació sobre la història del municipi ja que part de les publicacions locals històriques, que abasten un període que arriba fins al segle XIX han estat digitalitzades. També hi trobareu revistes i diaris locals per estar sempre al dia de tot allò que succeeix.
Les biblioteques tracten de mantenir les seves instal·lacions en les millors condicions possibles per oferir serveis de qualitat dins de les seves possibilitats i el Consell hi col·labora mitjançant la convocatòria d’ajudes i subvencions.
Tallers i activitats infantils per celebrar Sant Jordi 2023
(18/04/2023)
- Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa
El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, a través de la Biblioteca de Cultura Artesana i la Fundació Mallorca Literària, organitza un programa d’activitats dedicat a Sant Jordi, en col·laboració amb el Gremi de Llibreters de Mallorca
La Biblioteca de Cultura Artesana (BCA) habilitarà el matí de dissabte 22 d'abril un espai al jardí del Centre Cultural la Misericòrdia per desenvolupar la seva programació. Els llibres de la biblioteca sortiran a l’exterior amb la Bibliomòbil, amb exposició i préstec de novetats. S’hi instal·larà un estand mòbil on s’exhibiran una selecció de llibres per a adults i infants. Paral·lelament, s’instal·larà un fotoreclam decorat amb motiu de la festivitat de Sant Jordi perquè els lectors es puguin fer una fotografia amb el seu llibre preferit.
Els jocs tampoc no hi faltaran. A les 11 hores, el jardí del Centre Cultural la Misericòrdia acollirà el taller La llegenda de Sant Jordi, a càrrec de Robotix Balears, en què es proposarà als més petits la construir un conte amb peces de LEGO. A les 12 hores, Giuliana La Spada dirigirà una activitat per a tots els públics que pretén apropar la poesia i el teatre de Shakespeare a través de la dansa i el moviment.
Per part seva, la Fundació Mallorca Literària ha organitzat dues activitats el mateix dissabte 22. El Museu de la Paraula - Casa Rafel Ginard acollirà a les 11 hores Badant enfora, contes de prop, una invitació a esfondrar els límits de la imaginació, a repintar el món de colors, a estendre les ales i sortir volant en bandada. Mentre que a les 12 hores, a la Biblioteca de Sineu, es durà a terme el taller Canten i conten. L’actriu i música Maria Adrover serà l’encarregada de contar als més petits algunes de les llegendes més especials de Mallorca, i també tots els secrets sobre els personatges que les protagonitzen.
Arreu de Mallorca es realitzaran diverses activitats per celebrar la diada de Sant Jordi. Moltes s’emmarquen dins el Catàleg d’Activitats del Consell de Mallorca (CACIM) i es poden consultar al web de Cultura Mallorca. La Xarxa de Biblioteques de Mallorca també ha preparat una programació especial, que inclou tallers i activitats a gairebé totes les biblioteques dels municipis de l’illa.
La Direcció Insular d’Igualtat i Diversitat també serà present a la celebració de Sant Jordi amb una paradeta el mateix diumenge 23 al jardí del Centre Cultural la Misericòrdia. Hi exposaran la col·lecció de còmics dedicada a dones que han fet aportacions significatives al llarg de la història de Mallorca, que s’emmarca dins la campanya «Mallorca té nom de dona». D’aquesta manera, s’hi podran veure els còmics dedicats a Catalina Homar, a Clara Hammerl i Margalida Jofre, a Dorothea Bate, al col·lectiu de dones sabateres, a Aurora Picornell i a les Kellys. Aquesta darrera novel·la gràfica ha estat presentada aquest 2023.
A més de l’exposició dels còmics, la Direcció Insular d’Igualtat i Diversitat ha convidat diverses autores i il·lustradores que han treballat en el projecte «Mallorca té nom de dona». Així doncs, a les 10 hores les Venus sense Cànon signaran el llibre Trencar el silenci. A les 11 hores serà el torn de Beatriz Colom, il·lustradora del còmic d’Aurora Picornell. Finalment, Blanca Jaume i Laura Marte, autores del còmic dedicat a les Kellys, signaran exemplars d’aquesta novel·la gràfica a les 12 hores.
Totes les activitats són gratuïtes i s’emmarquen dins la festa de Sant Jordi 2023, que coordina el Gremi de Llibreters de Mallorca. Enguany hi participen 29 llibreries. A causa de les obres de la plaça d’Espanya, algunes s’han hagut de reubicar i tindran la parada a la Rambla, on les parades de floristes tindran obert. Per tant, el recorregut comença aquest any a la Rambla i arriba fins al passeig del Born passant per la via de Roma, carrer de Blanquerna, carrer de Sant Miquel, plaça Major, carrer del Marquès del Palmer i plaça de Cort.