El 12 de setembre de l'any 1276, el rei Jaume II va jurar la Carta de Privilegis i Franqueses a l’església de Santa Eulàlia. Va ser un esdeveniment decisiu per aquesta terra: el naixement d’un nou regne, la Corona de Mallorca, que va canviar el nostre esdevenir i va assentar les bases del que som i de la nostra forma de viure.
Així mateix, el 12 de setembre de l’any 1276 simbolitza una fita història de gran importància, un avanç considerable en els drets i llibertats del poble de Mallorca. Comença aleshores el regnat de Jaume II en el qual s’assoliran fites que quedaran consolidades en el dret privilegiat del Regne de Mallorca fins al segle XVIII.
Fites com, per exemple, la construcció de l’aparell administratiu del regne, la consolidació del sistema municipal a Ciutat de Mallorca, els plans d’ordenació urbana per a la ciutat, la reordenació de les àrees rurals de Mallorca, la creació de serveis com els mercats, la seu comunal i l’abastament d’aigües, la creació del sistema monetari mallorquí i la constitució d’un sistema fiscal estable en expansió durant les dècades següents.
Un pas cap al que són les societats modernes deixant enrere l’obscurantisme dels regnes feudals.
El Consell de Mallorca aprova definitivament el canvi de data de la Diada de Mallorca
(14/03/2024)
- Departament de Presidència
Es restableix el 12 de setembre com a data oficial de la Diada de Mallorca, tal com es va acordar des de 1997 fins a 2016
El Consell de Mallorca aprova per majoria absoluta en el ple ordinari el canvi de data de la Diada de Mallorca, del 31 de desembre al 12 de setembre, amb desset vots a favor del Partit Popular i Vox, i quinze vots en contra del PSIB- PSOE, El Pi i Més.
El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha explicat que «la institució insular ha duit a terme un procediment participatiu i transparent, que compleix totes les garanties jurídiques i que ha donat veu i vot a tots els interessats». El Consell de Mallorca ha fet tres processos participatius i ha obert la decisió a l’opinió de tots els municipis, dels historiadors i de la ciutadania.
En primer lloc, el president, Llorenç Galmés, va enviar una carta als 53 batles, i es va obtenir resposta de 30 d’aquests, dels quals 28 van mostrar la conformitat amb el canvi, una resposta fou en contra i una altra especificava que necessitava obtenir més informació. D’altra banda, ha comptat amb tres informes d’historiadors experts en la matèria i membres de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, Genealògics i Heràldics, que van establir que el dia més apropiat per commemorar la celebració és el 12 de setembre.
Finalment, es va obrir un tràmit administratiu que permetia a qualsevol ciutadà registrar les al·legacions oportunes respecte a la modificació de data. Es van registrar dues al·legacions: una del PSOE i una altra de l’entitat OCB, i ambdues han estat desestimades pels tècnics jurídics de la institució insular dins del termini i en la forma escaient.