Consell de Mallorca - Favicon

ES

Webs de interés

Artesanía

La artesanía de Mallorca habla de nuestra historia, de las tradiciones y la cultura de nuestra isla. Porque nuestros maestros artesanos han hecho de su arte, habilidad y dedicación un oficio que en muchos casos ha sido transmitido de generación en generación. Hablamos de oficios tan diversos y valiosos para el progreso económico y cultural de nuestra isla como el de maestro d’aixa, marger, picapedrero, carpintero, herrero, vidriero... entre muchos otros, sin olvidar los relacionados con las artes plásticas, la gastronomía, la moda o la música, hasta un total de más de 240 oficios que encontraréis aquí clasificados en 17 familias.

Desde este apartado podréis acceder al repertorio de oficios artesanos, a los diferentes registros de artesanos de Mallorca y a información sobre subvenciones, cartas de artesanía, premios, ferias y mercados, legislación y marco normativo, entre otros.

La Biennal B: una nueva propuesta del Consell de Mallorca y Es Baluard para la integración del arte, la artesanía y la sostenibilidad de la isla 

La Biennal B: una nueva propuesta del Consell de Mallorca y Es Baluard para la integración del arte, la artesanía y la sostenibilidad de la isla 

(23/01/2025)

  • Departament de Cultura i Patrimoni

 La institució insular presenta a FITUR un projecte que posa el focus en la transformació del territori i en el seu patrimoni material i immaterial

El Consell de Mallorca i Es Baluard Museu d’Art Contemporani posen en marxa la Biennal B, una iniciativa cultural pionera que aposta per la integració de l’art, l’artesania i el disseny com a eines per a la transformació sostenible del territori i la promoció del ric patrimoni material i immaterial de l’illa de Mallorca. La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha presentat avui a la Fira Internacional de Turisme (FITUR) aquest projecte que combina cultura, patrimoni i artesania de l’illa.

Roca ha destacat que “artistes internacionals de renom col·laboraran amb professionals de l’artesania de Mallorca per posar en marxa exposicions i accions performatives que reflexionaran sobre el desenvolupament sostenible, els oficis tradicionals i el patrimoni cultural i natural de l’illa”. A més, ha afegit que “la Biennal B aspira a posicionar Mallorca com un model de turisme cultural sostenible mitjançant un enfocament innovador i transversal”.

La presentació del projecte també ha comptat amb la participació dels seus codirectors: el director d’Es Baluard Museu, David Barro, i l’oceanògrafa Mercedes Martín. Tant Barro com Martín destaquen que es tracta d’una proposta transformadora i desestacionalitzadora que tindrà tres eixos principals. En primer lloc, ha explicat Barro, hi haurà “un Congrés Internacional d’Art, Cultura i Ciència per al Desenvolupament Territorial Sostenible, que se celebrarà a l’emblemàtic Aljub d’Es Baluard Museu”. En segon lloc, “es posaran en marxa diferents projectes creatius interdisciplinaris, com exposicions, intervencions site-specific i accions performatives en diferents llocs de Mallorca”. I, finalment, hi haurà un tercer eix que contempla accions per fomentar la connectivitat ecològica.

En definitiva, el projecte reunirà disciplines com les arts visuals i escèniques, la gastronomia, la música, l’arquitectura i el disseny per fomentar un diàleg enriquidor sobre els desafiaments ambientals i culturals contemporanis. Així mateix, insisteix la vicepresidenta i consellera, “l’art, igual que la ciència, ens obre noves perspectives i possibilitats. La Biennal B pretén ser una eina clau per visibilitzar el patrimoni de Mallorca, fomentar la connectivitat cultural i ecològica i promoure un diàleg intergeneracional a través de la creativitat”.

Codirectors de la Biennal B
David Barro és director d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma. Comissari d’exposicions i escriptor en l’àmbit de l’art i el disseny, ha treballat en el camp del desenvolupament sostenible com a director artístic d’esdeveniments com MadBlue, el Summit de cultura, ciència i innovació de Madrid, distingit com a esdeveniment d’excepcional interès públic pel Govern d’Espanya; Look Up! Natural Porto Art Show, a la ciutat d’Oporto; o SOS 4.8. Festival d’Acció Artística Sostenible de Múrcia. Preocupat per projectar l’art i expandir el seu radi d’acció a altres sectors, ha promogut iniciatives en l’àmbit de la innovació, liderant el Programa de Disseny per a la Innovació i la Sostenibilitat de la Xunta de Galícia – Diferenza.

Mercedes Martín, per la seva banda, és llicenciada en Ciències del Mar, Orientació Oceanografia i Clima, i en Ciències Ambientals per la Universitat de Cadis. Màster en Meteorologia per la Universitat Complutense de Madrid, des de fa anys és editora i presentadora de El Tiempo a Antena 3, on, a més d’informar i fer previsions, tracta de conscienciar sobre temes com el canvi climàtic o la sostenibilitat, àmbits en què és un referent. Per tot això, ha estat enviada especial d’Antena 3 a la Cimera del Clima i ha col·laborat amb National Geographic; també va ser assistent d’investigació al Museu d’Història Natural de Londres.

Enlaces relacionados

Trámites y procedimientos relacionados