El 12 de septiembre del año 1276, el rey Jaume II juró la Carta de Privilegis i Franqueses en la iglesia de Santa Eulàlia. Fue un acontecimiento decisivo para este territorio: el nacimiento de un nuevo reino, la Corona de Mallorca, que cambió nuestro devenir y asentó las bases de aquello que somos y de nuestra forma de vivir.
Asimismo, el 12 de septiembre del año 1276 simboliza un hito histórico de gran importancia, un avance considerable en los derechos y libertades del pueblo de Mallorca. Empieza entonces el reinado de Jaume II en el cual se lograrán hitos que quedarán consolidados en el derecho privilegiado del Reino de Mallorca hasta el siglo XVIII.
Hitos como, por ejemplo, la construcción del aparato administrativo del reino, la consolidación del sistema municipal en Ciudad de Mallorca, los planes de ordenación urbana para la Ciudad, la reordenación de las áreas rurales de Mallorca, la creación de servicios como los mercados, la sede comunal y el abastecimiento de aguas, la creación del sistema monetario mallorquín y la constitución de un sistema fiscal estable en expansión durante las décadas siguientes.
Un paso hacia una similitud en aquello que son las sociedades modernas dejando atrás el oscurantismo de los reinos feudales.
Per primera vegada s’ofereixen visites explicatives al refugi antiaeri ubicat al Palau del Consell
(14/12/2021)
- Departament de Presidència / Comunicació i Premsa
La institució ha organitzat en el marc de la Diada 2021 aquesta activitat per donar a conèixer aquest espai que forma part de la història de Mallorca.
En el marc de la Diada de Mallorca 2021, el Consell de Mallorca ha organitzat una activitat al voltant dels refugis antiaeris utilitzats durant la Guerra Civil, un dels quals es conserva al Palau del Consell. L’activitat ha consistit en una conferència al saló de Plens a càrrec de l’expert en aquesta matèria, Bartomeu Fiol, autor de llibre, publicat l’any 2019, Els refugis antiaeris de Palma i la defensa passiva a Mallorca durant la Guerra Civil (1936-1939). Posteriorment, s’ha fet una visita per grups al refugi situat davall l’escala d’honor del Palau.
El conseller de Presidència, Javier de Juan, ha recordat que aquest espai, que es va construir a l’edifici de la que era llavors la Diputació Provincial de les Illes Balears, i ara és l’edifici del Consell de Mallorca, va protegir les vides de molts homes, dones i nins dels bombardejos aeris que es varen produir durant la Guerra Civil. De Juan ha mostrat la seva satisfacció per l’èxit i la bona acceptació que ha tengut aquesta proposta inclosa en el programa d’activitats de la Diada, en la qual han participat 35 persones. També ha destacat la voluntat del Consell de Mallorca de «donar a conèixer aquest patrimoni tan oblidat i que és tan important en la memòria col•lectiva com a part fonamental de la nostra història».
Per la seva banda, Fiol ha explicat que varen passar set mesos després del cop d’estat del 18 de juliol i dels primers bombardejos fins que es va crear la Jefatura de la Defensa Pasiva Antiaérea de Baleares que va promoure la creació de 130 refugis públics. La xarxa de refugis servirien per protegir la població de Palma que era en aquella època de 95.000 persones.
Aquest dimarts les entrades han quedat exhaurides i pràcticament està complet l’aforament de la visita del dia 29 de desembre, quan tindrà lloc la segona i darrera visita a aquest refugi antiaeri.