La Oficina de Responsabilidad Social se dedica a planificar y coordinar actuaciones transversales encaminadas a conseguir los objetivos marcados por la estrategia Europa 2020.
Su objetivo es corregir los defectos del modelo de crecimiento actual y crear las condiciones para un crecimiento inteligente, sostenible e integrador. En concreto, incide en los ámbitos siguientes:
- Empleo de calidad
- I+D
- Cambio climático y energía
- Educación
- Pobreza y exclusión social
Su finalidad es incorporar de manera sistemática en el Consell de Mallorca y en sus entes dependientes criterios de responsabilidad social, ética, ambiental y de proximidad en los procesos de contratación y, en general, en las relaciones económicas con terceros, creando una mínima técnica especializada que, con carácter transversal y permanente, incida en la planificación, ejecución y evaluación de las políticas de responsabilidad social de la Institución, a partir de los procesos económicos vinculados a la contratación.
Las actuaciones para conseguirlo son:
1. Implantación de la contratación socialmente responsable.
- Utilizar los contratos como instrumentos eficaces de promoción de empleo de calidad, trabajo digno, inclusión social, accesibilidad, comercio ético e igualdad de mujeres y hombres.
2. Impulso a la responsabilidad social corporativa y la economía social y solidaria.
- Canalizar y divulgar la RSC de empresas y/o personas comprometidas con el desarrollo sostenible desde la dimensión social, económica y medioambiental.
- Identificar proyectos y respuestas ante los retos sociales de empresas y/o personas capaces de generar, de manera sostenible, nuevos productos y servicios, de abrir nuevos mercados con futuro y de repercutir los beneficios en la mejora colectiva.
- Aprovechar el potencial de las empresas de economía social y solidaria para conseguir los objetivos principales de la Estrategia Europa 2020.
3. Creación de una unidad estadística.
- Dar visibilidad y transparencia a los datos de que dispone el Consell de Mallorca fruto de su actividad en el marco de sus competencias.
- Dar visibilidad y transparencia a los datos de que dispone el Consell de Mallorca
- Facilitar un acceso fácil y transparente a la información estadística sobre los servicios y la actividad del Consell que garantice que la información que llega a la ciudadanía se ajusta a criterios de objetividad y de solvencia y los facilite el análisis de la realidad o la toma de decisiones.
Primera passa per recuperar els Premis a les Pràctiques Exemplars en Responsabilitat Social del Consell de Mallorca
Primera passa per recuperar els Premis a les Pràctiques Exemplars en Responsabilitat Social del Consell de Mallorca
(02/03/2022)
- Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local / Comunicació i Premsa
Un protocol de col•laboració entre la institució insular, la UIB i agents econòmics i socials permetrà dissenyar una convocatòria que reconeixerà iniciatives de responsabilitat social a l’illa.
El Consell de Mallorca, a través de la seva Oficina de Responsabilitat Social (ORS), ha engegat la preparació de la convocatòria dels Premis a les Pràctiques Exemplars en Responsabilitat Social a l’illa. Aquests guardons es van celebrar per primera vegada el 2018 i enguany es recuperen per reconèixer les iniciatives referents i inspiradores dins del context de la responsabilitat social.
Per tal de dissenyar aquesta nova convocatòria, s’ha signat un protocol de col•laboració entre la institució insular, la Universitat de les Illes Balears i agents econòmics i socials presents a Mallorca: Eticentre, Cercle d’Economia de Mallorca, Cambra de Comerç de Mallorca, Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), UGT Balears i Comissions Obreres de les Illes Balears (CCOO).
Totes aquestes institucions estan interessades a fomentar la incorporació de polítiques de responsabilitat social en les empreses que conformen el teixit empresarial de Mallorca i, per aquest motiu, participaran, dins del marc de les seves competències, en la convocatòria dels premis.
Per la seva banda, l’ORS coordinarà l’elaboració de les bases, farà el seguiment de les candidatures i organitzarà l’acte de lliurament dels premis, per als quals hi ha una dotació màxima de 36.000 euros.
Jaume Alzamora, conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local (departament on s’integra l’ORS), ha assenyalat: «El Consell i les entitats i institucions aquí presents tenim uns objectius comuns pel que fa a la responsabilitat social i a les bones pràctiques en aquest àmbit; i unir-nos i coordinar-nos farà que es divulguin més i millor entre les empreses, les administracions públiques i la ciutadania mateixa. Això no farà més que millorar Mallorca i el seu teixit empresarial i productiu».
Segons el protocol signat, la responsabilitat social corporativa (RSC) és una forma de dirigir les empreses basada en la gestió dels impactes que la seva activitat genera sobre la clientela, personal i accionistes, així com en el respecte de les comunitats locals, el medi ambient i la societat en general.