Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Gestió de residus

El Consell de Mallorca elabora, tramita i aprova els Plans Directors Sectorials de residus no perillosos. Aquests son instruments normatius que estableixen la ubicació de les instal·lacions, amb l’objectiu de crear una xarxa propera als municipis on tractar correctament els residus no perillosos que es generen a Mallorca.

Gestiona dos serveis públics insularitzats: el de residus urbans, amb concessió a l’empresa Tirme S.A., i el de residus de construcció i demolició, voluminosos i pneumàtics fora d’ús, amb concessió a l’empresa Mac Insular.

Aprova les tarifes dels diferents residus que tracten els serveis públics i gestiona les fiances de residus d’obra major, les quals son una garantia per a la correcta gestió dels residus de construcció i demolició.

Inspecciona els serveis, i mitjançant el Programa de Mesures i Vigilància Ambiental es realitza un exhaustiu control ambiental de les potencials afectacions al medi i a la població de les instal·lacions.

El Consell de Mallorca congela la taxa de residus per a 2024 i evita l’apujada en la factura dels ciutadans

El Consell de Mallorca congela la taxa de residus per a 2024 i evita l’apujada en la factura dels ciutadans

(14/12/2023)

  • Medi Ambient, Medi rural i Esports

La proposta de tarifes, que ha comptat amb el vot a favor de l'equip de govern i l'abstenció del Pi, compleix amb la prioritat del Pacte de govern perquè els mallorquins no hagin de pagar més imposts

El Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous en sessió plenària i de manera definitiva les tarifes de residus per a l'any 2024, que suposa la congelació de la tarifa de residus sòlids urbans (RSU) i el manteniment de la taxa actual en els 114,95 euros per tona, enfront de la proposta inicial de l'empresa Tirme era de 225,78 euros per tona.

Per poder contenir la tarifa de la incineració de residus, la institució insular aportarà 43 milions d'euros, procedents d'una modificació de crèdit (11 milions en concepte de bestreta del Govern pel deute històric que manté amb el Consell i 32 milions de recursos propis, la majoria dels quals són romanents), la qual cosa ha permès evitar que apujàs la tarifa als ajuntaments i acabàs repercutint en el rebut que cobren a tots els ciutadans.

La proposta de tarifes, que ha comptat amb el vot a favor de l'equip de govern de la institució insular, PP i Vox, i l’abstenció del Pi, compleix amb la prioritat de l'equip que presideix Llorenç Galmés d’«assumir la diferència tarifària proposada inicialment per la concessionària Tirme perquè els mallorquins no hagin de pagar més imposats».

El departament de Medi Ambient, Medi rural i Esports, a través de la direcció insular de Residus, ha treball durant els últims mesos per a poder mantenir congelada la tarifa de residus per a esmorteir aquest important increment.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, Galmés ha agraït «l'esforç realitzat pel Departament de Medi Ambient, Medi rural i Esports, que lidera Pedro Bestard, per poder assumir el desfasament tarifari que s'ha trobat el nou equip de govern».

Galmés ha assenyalat «que tot l'equip de govern s'ha implicat per aconseguir que la tarifa de residus no apujàs i ha acusat els partits del Pacte d'irresponsabilitat per aprovar una tarifa fictícia l'any passat i deixadesa a l'hora de la gestió dels residus».

Així mateix, han quedat aprovades les altres dues tarifes de residus que gestiona el Consell, a través de la Direcció Insular de Residus, i que també han quedat congelades per a l'any que ve.

D'aquesta manera, la tarifa de llots quedarà establerta en 125 euros per tona. Pel que fa a la tarifa de deixalles d'origen animal (DOA), es mantindrà en 37,20 euros per tona.

Frenar una pujada del 100 %

La proposta inicial de l'empresa Tirme era de 225,78 euros per tona, la qual cosa suposava un fort increment a l'alça del 97,4 % respecte de la tarifa actual de 114,95 euros. Aquesta fort augment de la tarifa venia motivat per tres condicionants: l'increment de l'IPC, l’apujada de l'euríbor i el decret aprovat pel Ministeri d'Energia pel qual es retiraven les subvencions a determinades energies renovables, entre elles les generades a través de la incineració.

Per mitigar aquest increment i evitar el seu impacte en els usuaris, la institució insular va aprovar una modificació de crèdit per un import total de 43 milions d'euros, mentre que l'empresa que gestiona la planta incineradora de Mallorca va assumir una part d'aquesta apujada, amb una aportació de 5,1 milions d'euros.

Visitau les plantes de tractament de residus

Tarifes de tractament de residus

Comissions de seguiment de residus (CSR)

Documents relacionats

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats