El Consell de Mallorca i la PLAVIB signen un conveni de col·laboració per consolidar una política pública de voluntariat a Mallorca

El Consell de Mallorca i la PLAVIB signen un conveni de col·laboració per consolidar una política pública de voluntariat a Mallorca

(24/04/2025)

  • Departament de Presidència

L'objectiu de l'acord és posar en marxa per primera vegada un pla insular de voluntariat, que defineix les línies estratègiques per enfortir el teixit associatiu i la participació ciutadana

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i el president de la Plataforma del Voluntariat de les Illes Balears (PLAVIB), Toni Sorà , han signat un conveni de col·laboració per posar en marxa el Pla Insular de Voluntariat, una eina estratègica que ordena, impulsa i reforça les polítiques públiques de voluntariat a l’illa. A l’acte de signatura també hi ha assistit el conseller de Presidència, Antoni Fuster, i, per part de la PLAVIB, la directora, Marga Gayà; el secretari, Miquel Coll, i la vocal, Ana Belén Velasco. 

El conveni, amb una vigència fins a l’any 2027, està dotat amb un import màxim de 191.287,24 euros per als tres anys de durada.  

Amb aquest acord, el Consell uneix esforços amb l’entitat de referència en voluntariat a les Illes Balears, que compta amb una llarga trajectòria en formació, promoció i dinamització del sector, i que agrupa més de 50 entitats actives. La col·laboració amb la PLAVIB és clau per garantir-ne l’execució efectiva, atès que l’entitat disposa dels recursos tècnics i de l’especialització per desplegar el Pla amb garanties. 

El president de la institució insular ha assenyalat que la col·laboració «permet posar el Pla en mans d’un agent amb capacitat operativa real, arrelat a la realitat insular i amb la confiança del sector mateix. És una aposta per fer que el voluntariat a Mallorca no només creixi, sinó que ho faci amb qualitat i coherència».  

A més, ha volgut reconèixer «la tasca imprescindible que fan les entitats i les persones voluntàries arreu de Mallorca, que amb el seu compromís i dedicació contribueixen cada dia a construir una societat més cohesionada, solidària i justa».  

La Llei 11/2019 de voluntariat estableix que els consells insulars han de planificar i executar les polítiques públiques en aquest àmbit, però tot i aquesta obligació, el Pla no es va arribar a posar en marxa.  

Ara, aquest conveni permetrà posar en marxa actuacions concretes en matèria d’assessorament, formació, captació i reconeixement del voluntariat, així com accions de difusió i sensibilització adreçades a la ciutadania.  

El Pla Insular de Voluntariat s’estructura en quatre línies estratègiques: la coordinació entre agents i institucions; el suport tècnic i econòmic a les entitats; la promoció, informació i reconeixement del voluntariat, i la formació i recerca per millorar la qualitat de l’acció voluntària. 

Entre les accions més destacades del Pla hi ha la creació de la Taula del Voluntariat de Mallorca, un espai estable de trobada i diàleg amb les entitats destinat a compartir propostes, fer seguiment de les polítiques públiques i reforçar la participació del sector en la presa de decisions. També es preveu crear l’Espai de Coordinació del Voluntariat, format per personal tècnic del Consell i dels ajuntaments, amb l’objectiu de millorar la coordinació institucional, compartir bones pràctiques i assegurar una aplicació territorial coherent del Pla.  

Altres actuacions inclouen la posada en marxa d’un catàleg d’espais públics per a l’ús de les entitats socials, el desenvolupament de campanyes de sensibilització i captació de voluntariat, i la promoció de formacions específiques adreçades tant a persones voluntàries com a professionals de les entitats.  

El Pla Insular inclou un sistema de seguiment i avaluació per comprovar que les accions es duen a terme i tenen els resultats esperats. Es faran informes anuals per revisar l’aplicació del pla i una avaluació final el 2027. A més, el pla es pot adaptar si canvien les necessitats o el context, amb la participació de les entitats a través d’espais com la Taula del Voluntariat i l’Espai de Coordinació, que ajudaran a valorar i proposar millores. 

D’aquesta manera, el Consell de Mallorca posa en marxa una col·laboració estratègica que permetrà desplegar amb eficàcia el Pla Insular de Voluntariat i avançar cap a un model insular més estructurat, coordinat i adaptat a la realitat del territori.