Aquí trobareu tota la informació relacionada amb la normalització lingüística que promou el Consell de Mallorca: cursos, recursos en línia, convocatòries de subvencions per fomentar l’ús de la llengua, servei d’assessorament i campanyes per ampliar la presència del català arreu.
El Servei de Normalització Lingüística actua en dos àmbits diferenciats. Internament té la responsabilitat de vetllar per la qualitat lingüística de la documentació que generen el Consell de Mallorca i els organismes que en depenen, així com intervenir en actuacions d’assessorament en relació amb la llengua catalana. S’encarrega dels aspectes normatius de la llengua, du a terme la correcció dels texts que genera la institució, la fixació de models de documents i l’assessorament i col·labora amb altres institucions pel que fa a la normativització.
Externament duu a terme accions per fomentar el coneixement, l’ús i la divulgació de la llengua en tots els àmbits i les activitats de la vida social de l’illa, i propiciar i mantenir relacions amb les institucions, especialment amb els ajuntaments de Mallorca, per tal d’avançar conjuntament en el camí de la normalització.
Treballa per ampliar la presència del català en diferents àmbits. Entre altres iniciatives, elabora plans de millora de l’ús del català en el Consell de Mallorca i centres i organismes que en depenen, així com campanyes adreçades a l’acollida lingüística de la població nouvinguda i a l’ús del català en el món de l’empresa i el treball.També dissenya accions per treballar les actituds lingüístiques del personal de la corporació i prepara actuacions sobre drets lingüístics, vocabularis, cursos de perfeccionament adreçats a mitjans de comunicació i, en general, qualsevol acció que contribueixi a fomentar la llengua.
Servei gratuït d’assessorament, correcció i traducció de texts adreçat a empreses i particulars. La sol·licitud d’aquest servei es realitza en la seu electrònica del Consell de Mallorca, a la qual podeu accedir des de l’apartat Tràmits i procediments relacionats d’aquesta pàgina.
El Consell de Mallorca dona a conèixer els membres del jurat dels Premis Mallorca 2024
(29/07/2024)
- Departament de Cultura i Patrimoni
La institució insular s’havia reservat els noms fins a la darrera setmana del termini de presentació d’obres per evitar incidències
El Consell de Mallorca ja ha donat a conèixer els membres del jurat dels Premis Mallorca 2024 de Creació Literària. La vicepresidenta de la institució insular i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha explicat que s’ha reservat aquest nomenament fins als darrers dies de termini per a la presentació d’obres per evitar incidències. Els autors que vulguin inscriure les seves obres ho poden fer fins al proper 1 d’agost.
La composició dels jurats dels Premis Mallorca en català s’ha fet pública aquest passat dijous, 25 de juliol, al Butlletí Oficial de les Illes Balears i la de la versió en castellà aquest dissabte, 27 de juliol. Roca ha assegurat que, enguany, els Premis Mallorca compten amb un jurat de reconegut prestigi. A més, ha recordat que, per primera vegada, “hi ha uns premis en castellà, perquè hi puguin participar tots els creadors literaris de la nostra illa, sense excepcions”.
Membres del jurat
El jurat dels premis de Narrativa el presideix la reconeguda escriptora Maria de la Pau Janer Mulet i està format per Roser Amills Bibiloni, Albert Herranz Hammer, Josep Maria Nadal Suau i Francesc Puigpelat Valls.
Pel que fa al jurat que decidirà el premi de Poesia, presidit per la reconeguda escriptora i poeta Lucia Pietrelli, està integrat per Pere Bergas Llabrés, Martina Escoda Margenat, Joan Ignasi Servera Vila i Blanca Llum Vidal Carrasco.
La categoria d'Assaig està presidida per Miquel Xavier Vidal Bosch i té com a membres del jurat Ana María Coll Coll, Arnau González Vilalta, Antònia Juan Vicens i Sebatià Sansó Vanrell.
En el cas de les categories de Textos Teatrals o Literatura Infantil compten amb la participació com a jurat de guanyadors dels premis de l’any passat, com és el cas de Neus Nadal Parés, premi 2023 de textos teatral, o l’escriptora Àgata Gil i la il·lustradora Núria Figueras premi 2023 de literatura infantil.
Pel que fa a la convocatòria dels Premis Mallorca en castellà, la presidenta del jurat en la categoria de poesia és Carlota Vicens Pujol, llicenciada en Filologia Romànica i el lletres Modernes, professora titulada de la UIB i té com a membres Abilio Estévez Pazo, Francisco Florit Durán, Juan Matas Caballero i José Servera Baño.
Pel que fa a la categoria d’assaig en castellà, s’ha designat com a presidenta a Maria Magdalena Cerdà Garriga, professora permanent laboral de la UIB, i té com a membres Josep Amengual Batle, Aina Maria Coll Coll, Miquel Marín Gelabert i Antoni Planas Rosselló.
Categories Premis Mallorca 2024
Cal recordar que en la convocatòria de creació literària en llengua catalana, hi haurà cinc categories: narrativa (25.000 euros); assaig (19.000 euros); poesia (15.000 euros); textos teatrals (10.000 euros) i literatura infantil il·lustrada (10.000 euros). Pel que fa a la convocatòria dels premis en llengua castellana, hi haurà dues categories: assaig (19.000 euros) i poesia (15.000 euros).