Aquí trobareu tota la informació relacionada amb la normalització lingüística que promou el Consell de Mallorca: cursos, recursos en línia, convocatòries de subvencions per fomentar l’ús de la llengua, servei d’assessorament i campanyes per ampliar la presència del català arreu.
El Servei de Normalització Lingüística actua en dos àmbits diferenciats. Internament té la responsabilitat de vetllar per la qualitat lingüística de la documentació que generen el Consell de Mallorca i els organismes que en depenen, així com intervenir en actuacions d’assessorament en relació amb la llengua catalana. S’encarrega dels aspectes normatius de la llengua, du a terme la correcció dels texts que genera la institució, la fixació de models de documents i l’assessorament i col·labora amb altres institucions pel que fa a la normativització.
Externament duu a terme accions per fomentar el coneixement, l’ús i la divulgació de la llengua en tots els àmbits i les activitats de la vida social de l’illa, i propiciar i mantenir relacions amb les institucions, especialment amb els ajuntaments de Mallorca, per tal d’avançar conjuntament en el camí de la normalització.
Treballa per ampliar la presència del català en diferents àmbits. Entre altres iniciatives, elabora plans de millora de l’ús del català en el Consell de Mallorca i centres i organismes que en depenen, així com campanyes adreçades a l’acollida lingüística de la població nouvinguda i a l’ús del català en el món de l’empresa i el treball.També dissenya accions per treballar les actituds lingüístiques del personal de la corporació i prepara actuacions sobre drets lingüístics, vocabularis, cursos de perfeccionament adreçats a mitjans de comunicació i, en general, qualsevol acció que contribueixi a fomentar la llengua.
Servei gratuït d’assessorament, correcció i traducció de texts adreçat a empreses i particulars. La sol·licitud d’aquest servei es realitza en la seu electrònica del Consell de Mallorca, a la qual podeu accedir des de l’apartat Tràmits i procediments relacionats d’aquesta pàgina.
L’alumnat del projecte SOIB Jove Formació i Ocupació «S’Ermita V» que gestiona el Consell de Mallorca es forma en construcció de Pedra en Sec
L’alumnat del projecte SOIB Jove Formació i Ocupació «S’Ermita V» que gestiona el Consell de Mallorca es forma en construcció de Pedra en Sec
(05/07/2024)
- Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports
Una activitat que els permet conèixer i aprendre un ofici tradicional de l’illa
L’alumnat que participa en el projecte SOIB Jove de formació i ocupació «S’Ermita V», que gestiona el Consell de Mallorca, reben formació especialitzada en construcció de pedra en sec, una activitat que els permet aprendre un ofici tradicional i conèixer la cultura que l’envolta.
Aquest projecte de formació dual, adreçat a persones joves desocupades de 18 a 29 anys, es du a terme al Centre de Formació Refugi de Son Amer Centre FP SOIB ubicat a la finca de Son Amer–Escorca.
El departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports gestiona el projecte «S’Ermita V», finançat pel SOIB amb la participació del Servei Públic d’Ocupació Estatal SEPE i cofinançat pel Fons Social Europeu FSE+.
Actualment, el projecte compta amb la participació de 6 persones que es formen en l’especialitat de «Construcció de pedra en sec» amb el mestre marger José Fuentes Riera. Durant aquest primers mesos, l’alumnat treballador ha après feines de marger com trossejar, adobar i col·locar les pedres, construint una sèquia de drenatge.
El vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard Martínez, ha remarcat la importància que els joves «aprenguin l’ofici de marger, perquè els joves agafin el relleu per mantenir viu el nostre patrimoni, els nostres paisatges de pedra en sec i per conservar-los».
Millora l’ocupabilitat de les persones joves desocupades
«S’Ermita V» és un projecte de formació dual que combina la formació teòrica i l’experiència pràctica remunerada en el marc del contracte de formació en alternança i té com objectiu millorar la qualificació professional i l’ocupabilitat de l’alumnat. El curs es va iniciar el 20 de març de 2024 i acaba el 19 de març de 2025, amb una durada de 12 mesos.
Aquest mateix alumnat, començarà en setembre la formació de forestal ja que s’impartiran dos certificats professionals: AGAR0309 (complet)
«Activitats auxiliars de conservació i millora de monts» i AGAR0108 (parcial) «Aprofitament forestal». Aprendran feines forestals com
manejar la desbrossadora i la motoserra, fer tancaments perimetrals, tractaments silvícoles, abatre arbres, entre altres.