El Consell de Mallorca dona la primera passa per expropiar el castell d’Alaró i crear-hi un equipament d’interpretació històrica, arqueològica i paisatgística

(10/04/2025)

  • Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures

El Ple de la institució insular ha aprovat avui de forma inicial la quarta modificació del PTI que regula els parcs fotovoltaics i inclou una disposició addicional que permet l’expropiació de l’emblemàtic monument en base a les lleis d’Ordenació Territorial i de Patrimoni Històric de les Illes Balears

El Ple del Consell de Mallorca, presidit per Llorenç Galmés, ha aprovat avui de forma inicial la quarta modificació del Pla Territorial de Mallorca (PTI). Aquest nou instrument regula la implantació de parcs fotovoltaics i eòlics i, a més, permet a la institució insular donar la primera passa per expropiar el castell d’Alaró i convertir-lo en un equipament supramunicipal d’interpretació històrica, arqueològica i paisatgística. 

El nou Pla Territorial preveu una disposició addicional que subscriu: «El recinte del castell d’Alaró, delimitat en l’Annex IX d’aquest Pla Territorial, queda qualificat de sistema general supramunicipal en sòl rústic. Aquest sistema general tindrà com a finalitat la protecció del valor patrimonial, històric, arqueològic, natural i paisatgístic de l’indret, i s’ha de destinar a la conservació, restauració, interpretació i gaudi dels seus valors, tot garantint-ne l’accés públic i una gestió adequada a l’interès general conforme a la seva destinació com a bé d'interès cultural (BIC)».  

Així mateix, en l’apartat número 3 afegeix: «En aplicació de l’article 16 de la Llei 14/2000, d’Ordenació Territorial, la qualificació com a sistema general suposa la declaració d’utilitat pública a l’efecte del que preveu la legislació sobre expropiació forçosa; tot això sense perjudici de la possible aplicació al cas de l’expropiació per interès social que preveu l’article 33 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears». 

El conseller de Territori, Mobilitat i Infraestructures, Fernando Rubio, ha explicat que «avui donam una primera passa perquè el castell d’Alaró sigui de tots els mallorquins, incloent en la modificació del PTI que acabam d’aprovar la possibilitat d’adquirir un monument emblemàtic per Mallorca i que està en un seriós perill de degradació». Rubio ha remarcat que el Consell «farà el que li permet, tant la Llei d’ordenació territorial com la de patrimoni històric i sempre amb l’aval i els informes del tècnics de la institució per convertir el castell d’Alaró en un equipament supramunicipal d’interpretació històrica, arqueològica i paisatgística per tots els mallorquins». 

Plaques fotovoltaiques i correcció d’errades de la modificació 3 

D’altra banda, avui també s’ha aprovat la zonificació dels llocs on es poden instal·lar parcs fotovoltaics de fins a quatre hectàrees en sol rústic, com obliga la Llei de canvi climàtic. Una modificació que no es va arribar a aprovar al final de la legislatura passada i que ara es fa més restrictiva reduint unes 9.700 hectàrees. Se suprimeixen les parcel·les que reben ajudes de la política agrària comuna (PAC) i s’estableixen criteris paisatgístics per minimitzar l’impacte. No es permeten parcs fotovoltaics a la serra de Tramuntana ni en zones protegides.  

En concret, la zonificació elaborada la legislatura passada i que no es va arribar a aprovar preveia unes 26.366 hectàrees on es podien ubicar els parcs petits. La modificació aprobada avui apunta a 16.638 hectàrees, una vegada eliminades les parcel·les rústiques que reben subvencions d’Europa i els parcs instal·lats durant aquest temps. Precisament, gràcies al consens amb el Govern i els ajuntaments s’han suprimit les zones d’activitat agrària abans esmentades. 

Entre els criteris paisatgístics que s’exigiran, destaquen una alçària màxima de 4 metres, ubicacions en zones de menor pendent i a 500 metres dels nuclis urbans, obligació de barreres vegetals de protecció visual per reduir l’impacte i la separació de vies de comunicació i habitatges. S’han prioritzat les zones de baixa visibilitat i l’ordenació de colors que s’integrin en el paisatge. També les àrees d’emmagatzematge, s’han d’ubicar en zones de desenvolupament urbà i evitar el sòl rústic. Les línies d’evacuació han de discórrer per camins i zones públiques. 

Així mateix, s’ha aprovat de forma definitiva la instrucció tècnica que corregeix les 17 errades detectades en la modificació número 3 del PTI aprovada la passada legislatura. Els tècnics del Consell han trobat fins a 17 errades de molt de calat que ara s’han corregit, mitjançant l’aprovació d’aquesta instrucció tècnica en el Ple, amb l’objectiu d’evitar conflictes d’inseguretat jurídica i territorial. 

Estam parlant d’errades com per exemple que el PTI aprovat no grafia en els plànols la delimitació del domini públic marítim terrestre de Costes, la ribera de la mar, ni tampoc les servitud de trànsit i de protecció de la costa de Mallorca. Altres errades importants són que els plànols aprovats pel Consell l’11 de maig de 2023 reconverteixen àrees de naturals d’especial protecció (ANEI), figura de màxima protecció, en sòl rústic comú. També s’amplien ports com el d’Alcúdia o modifica zones urbanes consolidades dels planejaments urbans dels municipis.