Darreres notícies
El Consell de Mallorca modernitza l’estació de transferència Nord d’Alcúdia amb un cost de 3,7 milions d’euros
El Consell de Mallorca modernitza l’estació de transferència Nord d’Alcúdia amb un cost de 3,7 milions d’euros
(25/04/2025)
- Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports
El president Galmés i el vicepresident Bestard visiten les obres d’ampliació de la planta, que permetran optimitzar el procés de gestió de residus municipals de la zona i augmentar més del doble la seva capacitat de tractament
El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i el vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, han visitat aquest divendres les obres de modificació de l’estació de transferència Nord d’Alcúdia, un projecte de millora i modernització de la instal·lació que permetrà optimitzar el procés de gestió de residus municipals de la zona nord de l’illa.
El projecte d’adequació de l’ET d’Alcúdia, executat per l’empresa concessionària TIRME, té un cost de 3,7 milions d’euros. Aquesta planta dona servei a Alcúdia, Pollença, sa Pobla, Santa Margalida i Muro i les seves respectives àrees d’influència, i la previsió és que els treballs finalitzin el juny. Encara que les obres de renovació no estan acabades, la Direcció Insular de Residus del Consell de Mallorca ha reobert l’estació de transferència i s’han començat a donar serveis als municipis.
El president Galmés i el vicepresident Bestard, acompanyats del director general de TIRME, Antonio Pons, han fet un recorregut per la instal·lació, per comprovar l’estat de les actuacions que s’estan duent a terme.
El president ha destacat «la necessitat de dur a terme aquestes obres d’ampliació, en unes instal·lacions que havien quedat obsoletes i sense capacitat per rebre la recollida selectiva dels municipis assignats».
L’ET d’Alcúdia està operativa des de l’any 1997, sense que, des de la posada en marxa fa més de 20 anys, s’hi hagi fet cap actuació de reforma o d’adequació per al funcionament correcte.
Sobre aquest tema, el president ha explicat que «fa més de 5 anys que s’havia d’haver ampliat, perquè havia quedat petita davant l’augment considerable d’entrades de camions que fan el servei, especialment durant l’estiu, quan es formaven llargues cues d’espera cada vegada més prolongades». Davant aquesta situació, ha afegit Galmés, «aquest Govern ha implantat tota una sèrie de millores, que són imprescindibles per poder fer la recollida selectiva d’una manera adequada».
El conseller de Medi Ambient ha remarcat que la modernització i l’adequació de l’ET d’Alcúdia «era una prioritat del seu departament, per poder comptar amb una instal·lació totalment renovada, que permetrà, d’una banda, agilitzar la descàrrega de residus, evitant les llargues cues d’espera, i, d’una altra banda, gestionar de manera més eficient les diferents fraccions de residus».
«Aquesta modificació de l’estació de transferència d’Alcúdia, prevista en el Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de 2019, és imprescindible per adaptar-se a les necessitats actuals i disposar d’una planta que permeti recepcionar de manera òptima les quantitats de recollida selectiva en totes les seves fraccions», ha afegit Bestard.
Projecte de modificació de l’ET d’Alcúdia
Abans de fer les obres, en l’estació de transferència d’Alcúdia hi havia dos punts de descàrrega independents, per compactar i transportar fracció resta, envasos i paper.
El projecte d’ampliació que s’està executant preveu instal·lar tres punts de descàrrega amb compactadores d’alta capacitat, en substitució dels actuals, per agilitzar el procés, i donaran servei a les tres fraccions d’entrada de manera indistinta. També s’instal·larà una tremuja per al magatzematge de vidre. D'aquesta manera, es passarà d'una capacitat de tractament de 120 tones/hora a 270 tones/hora, més del doble que anteriorment.
Així mateix, s’estan duent a terme tota una sèrie d’actuacions que permetran un funcionament millor de l’estació, com la instal·lació d’una segona bàscula; la construcció d’un magatzem per a residus i vestuaris per al personal; la modificació i millora en l’edifici de control, entre altres.
Campa de restes de poda
D’altra banda, i davant la quantitat de restes de podes que entren en aquest servei públic, el projecte d’activitats de l’ET d’Alcúdia preveu modernitzar la campa de restes de poda, que continuarà donant el servei de recepció de residus vegetals tal com es feia fins ara, per triturar i emmagatzemar temporalment aquest tipus de residu, fins al transport a les plantes de compostatge.
Mallorca disposa de cinc estacions de transferència situades a Calvià, Binissalem, Manacor, Campos i Alcúdia. En aquestes estacions de transferència arriben els residus urbans que els municipis i les mancomunitats recullen als seus pobles. Una vegada descarregats, els residus es compacten i es traslladen a les plantes de tractament.