En resposta a la crisi sanitària de la COVID-19 Europa va crear el major instrument d’estímul econòmic de la UE, el pla NEXT GENERATION (NGEU).
El Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR) és l’instrument principal del Pla Next Generation i, a través d'aquest mecanisme, Espanya està dotada amb un total de 140.000 milions d'euros entre 2021 i 2026, dels quals prop de 70.000 milions seran en forma de transferències no reemborsables.
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència s’estructura en 4 eixos transversals;
- Transició ecològica
- Transformació digital
- Igualtat de gènere
- Cohesió social i territorial
L’objectiu del MRR és donar suport a les reformes estructurals i les inversions que es posin en marxa per a aconseguir una recuperació sostenible i resilient, al mateix temps que promouen les prioritats ecològiques i digitals de la UE.
Els Fons Next Generation són una oportunitat per a Mallorca, perquè el seu model econòmic i social sigui més resilient, pensant en les generacions futures.
El mes de octubre del 2021 comença l’activitat de l’Oficina de Fons Europeus (OFE) per coordinar i gestionar els fons Next Generation i els fons dins del marc financer de 2021/2027 pel Consell de Mallorca i pels municipis de Mallorca de menys de 20.000 habitants més Alcúdia oferint assessorament i suport tècnic.
Els objectius de l'Oficina de Fons Europeus són:
- Identificació i estudi de convocatòries NextGenerationEU i altres fons europeus.
- Maximitzar el nombre de projectes viables finançats pel Consell de Mallorca i les entitats locals.
- Diagnosi necessitats de cada municipi
- Sistema d’alerta personalitzat per cada municipi.
- Estratègia d’inversions municipal atenent a altres fons de finançament existents. (convocatòries pròpies del Consell de Mallorca o del Govern de les Illes Balers).
- Assessorament integral en la fase de sol•licitud.
- Assessorament procedimental als municipis de més de 20.000 habitants.
- Crear sinèrgies entre municipis per llançaments de projectes conjunts
- Assessorament en la fase execució: Pla antifrau, IVA i qüestions procediment administratiu simplificat, plataforma CoFFEE, MINERVA
- Contribuir a garantir una execució eficaç dels projectes.
Pla Antifrau
CoFFEE
Manuals i guies
Normativa Local
Normativa nacional
Normativa europea
El Consell de Mallorca reforça el compromís amb l’hidrogen verd en el simposi europeu del programa UNLOCK a Itàlia
El Consell de Mallorca reforça el compromís amb l’hidrogen verd en el simposi europeu del programa UNLOCK a Itàlia
(07/02/2025)
- Departament de Presidència
La institució insular analitza aquest model de transició energètica en una trobada internacional per enfortir-ne la implementació a l’illa
El Consell de Mallorca ha reafirmat l’aposta per la transició energètica sostenible participant en el simposi sobre hidrogen verd celebrat a Bari (la Pulla, Itàlia), en el marc del projecte europeu UNLOCK: desbloquejar l'economia de l'hidrogen verd per a les pimes.
La delegació mallorquina ha estat encapçalada per la directora insular de Projectes Estratègics i Relacions Institucionals, Maria Elena Jaume, acompanyada de personal tècnic del Consell i representants de la Cambra de Comerç de Mallorca, en qualitat de part interessada clau en la promoció d’aquesta energia renovable a l’illa.
El projecte UNLOCK, finançat pel programa «Interreg Europe» amb un pressupost pròxim als 2 milions d’euros, té com a objectiu principal fomentar el desenvolupament d’un ecosistema competitiu, basat en l’economia de l’hidrogen verd, que crea oportunitats per a les petites i mitjanes empreses (pimes) i consolida un model de creixement sostenible en diverses regions europees.
Durant el simposi, experts en energia, representants polítics i universitats han analitzat estratègies innovadores i casos d’èxit en la implementació de l’hidrogen verd, com a element clau per a la descarbonització de l’economia.
La directora insular ha destacat la importància d’aquesta trobada i ha afirmat que «participar en aquests projectes europeus ens permet intercanviar experiències amb altres regions, conèixer de primera mà les iniciatives més avançades en hidrogen verd i aplicar aquest coneixement a Mallorca, enfortint la nostra transició cap a un model energètic més sostenible».
Després d’aquesta jornada de treball, el Consell de Mallorca traslladarà les conclusions i estratègies compartides als diferents actors econòmics i socials de l’illa, impulsant la implementació de l’hidrogen verd com a font d’energia renovable i contribuint a una Mallorca més sostenible i alineada amb els objectius europeus de transició ecològica.