Molins de vent, esglésies, canteranos, poblats prehistòrics, cabanes de roter, fòssils d’animals extints, torres de defensa, tafones, viles romanes, tèxtils, coves, sínies, cants litúrgics, llogarets, protocols notarials, quadres, jardins... tot això (i molt més!) fa part del patrimoni històric de Mallorca.
Al Consell de Mallorca es protegeixen escars, es tramiten els permisos per dur a terme les excavacions arqueològiques, es cataloguen antics casals urbans, es restauren molins d’aigua...
Amb tot això intentem preservar les restes que ens deixaren els navegants que arribaren a l’illa a l’antiguitat, els edificis que donen caràcter als centres històrics dels nostres pobles i ciutats, els enginys que permetien moldre el blat conreat als camps del Pla o els documents que testimonien les relacions comercials dels mallorquins durant l’edat mitjana.
Entre tot el patrimoni, tenim especial cura d’aquells elements que són únics, rellevants, singulars, excepcionals i els declarem Béns catalogats o Béns d’Interès Cultural. Per poder fer-ho bé necessitem inventariar, classificar, aprendre, compartir... Per poder protegir ens cal assessorar, supervisar, informar, intervenir, acompanyar, explicar, i en algunes ocasions, sancionar.
L’objectiu: que les generacions futures coneguin i gaudeixin del llegat d’aquells qui ens precediren. Un llegat que ho condiciona pràcticament tot, des del paisatge insular fins la manera de mostrar-nos al món.
La vicepresidenta del Consell de Mallorca visita el Museu d’Art Sacre de Mallorca
(07/02/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
L’espai museístic (MASM) fou reconegut com a museu per la Comissió Tècnica Insular de Museus i Col·leccions Museogràfiques del Consell de Mallorca el novembre passat
La vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha visitat aquest divendres el Museu d’Art Sacre de Mallorca, reconegut com a museu per la Comissió Tècnica Insular de Museus i Col·leccions Museogràfiques del Consell de Mallorca el mes novembre.
Durant la visita, Antònia Roca ha estat acompanyada pel degà-president del Capítol Catedral de Mallorca, Mn. Antoni Vera i el director del museu, Mn. Mateu Tous, i ha pogut conèixer de primera mà la col·lecció artística religiosa que alberga aquest espai museístic situat al Palau Episcopal de Palma.
Aprofitant la trobada s’han reforçat vincles amb la institució insular que, recentment, ha activat la Xarxa Insular de Museus per reforçar la cooperació entre els centres museístics de l’illa per fomentar activitats, optimitzar recursos i activar programes d’investigació i restauració.
La vicepresidenta ha recordat que el Museu d’Art Sacre de Mallorca estava pendent de ser reconegut com a museu des del 2022: «els nostres museus i col·leccions són pilars fonamentals de la cultura i la identitat de Mallorca. Per això, és prioritari reprendre la feina per posar en valor el patrimoni artístic de l’illa». Roca també ha assenyalat que amb la creació d’aquesta xarxa de museus «es vol posar en valor el patrimoni museístic de l’illa i el diàleg constant entre els diferents centres museístics».
Durant la visita, s’ha fet un recorregut per les diverses estances de l’edifici considerat un lloc cultural estratègic per salvaguardar, interpretar, investigar i difondre el patrimoni artístic i religiós de Mallorca. El museu alberga una valuosa i heterogènia col·lecció d’art sacre que inclou un gran conjunt de peces de procedència arqueològica, obres etnogràfiques i arts decoratives i també disposa d’un ampli programa d’activitats per apropar l’art sacre a tots els públics.