Convocatòries de premsa

Inici de la marxa cicloturística Bombers de Mallorca
20-05-2025 / 08.15 h

Presentació dels retrats dels expresidents del Consell de Mallorca
19-05-2025 / 18.00 h
El Consell de Mallorca destina 150.000 euros a la restauració de la façana principal de l’església de Sant Francesc de Palma
El Consell de Mallorca destina 150.000 euros a la restauració de la façana principal de l’església de Sant Francesc de Palma
(21/05/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
Concretament, es restaurarà el timpà del portal principal de la basílica: es tracta d’un dels 22 projectes de la Comissió Mixta amb el Bisbat de Mallorca que es duen a terme a quinze municipis aquest 2025
El Consell de Mallorca destina 150.000 euros a la restauració de la façana principal de l’església de Sant Francesc de Palma. Concretament, aquest 2025 es restaurarà el timpà del portal principal de la basílica; es tracta d’un dels 22 projectes de la Comissió Mixta amb el Bisbat de Mallorca que es duen a terme en un total de quinze municipis, gràcies a una aportació rècord del Consell de Mallorca de 955.000 euros. Aquests projectes preveuen restauracions, conservacions i digitalitzacions, entre d’altres.
El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha visitat, aquest divendres, la basílica de Sant Francesc de Palma, la façana de la qual es restaurarà gràcies a l’aposta que la institució insular hi fa, amb 150.000 euros: «amb aquesta actuació contribuïm a preservar un dels edificis més emblemàtics de Palma i de la història religiosa i arquitectònica de Mallorca. Restaurar la façana de Sant Francesc és protegir una part essencial de la nostra identitat col·lectiva».
El president Galmés recorda que s’ha passat de 360.000 euros destinats a la Comissió Mixta el 2022 als 955.000 aquest 2025: un increment de quasi 600.000 euros en tres anys. «Hem fet una aposta clara pel patrimoni i hem passat de 360.000 a gairebé un milió d’euros en només tres anys. Amb aquesta inversió sense precedents, donam suport a projectes de quinze municipis de l’illa, perquè el llegat cultural arribi viu i digne a les futures generacions».
A més, el president ha afegit que «tots aquests projectes són un exemple de com la col·laboració entre institucions, com el Consell i el Bisbat, pot donar grans fruits per a la conservació del patrimoni. Treballam junts pel bé comú i per mantenir viva la nostra cultura».
Palma és un dels quinze municipis en els quals es conservarà, restaurarà i rehabilitarà patrimoni cultural amb les actuacions de la Comissió Mixta. Els altres són els següents: Selva, Búger, Santa Eugènia, Sóller, Felanitx, Capdepera, Sencelles, Petra, Montuïri, Alaró, sa Pobla, Pollença, Santa Margalida i Valldemossa.
Del total d’aquests projectes, set són per restaurar béns immobles (amb 558.000 euros); vuit són per restaurar béns mobles (amb 271.000 euros); tres, per digitalitzar patrimoni documental (amb 64.000 euros); uns altres tres són per difondre projectes culturals (amb 57.000 euros) i un és per fer un estudi preliminar que planificarà una intervenció futura (amb 5.000 euros).
Projectes
La restauració de béns immobles suposa el gruix pressupostari de les inversions de la Comissió Mixta d’aquest 2025, amb 558.000 euros. Aquesta dotació està assignada a l’inici de projectes de béns immobles de gran envergadura que superen els 125.000 euros cada un, com és el cas de la rehabilitació de la façana de l’església de Sant Francesc de Palma, la teulada de l’església de Santa Eugènia i el santuari de puig de Maria de Pollença. També es duran a terme restauracions a petita escala, com el manteniment del rosetó de la parròquia de Sant Antoni Abat de sa Pobla, el portal de l’església de la Immaculada Concepció d’Establiments o el cor de la parròquia de Sant Bartomeu d’Alaró.
D’altra banda, aquest 2025 també es restauraran béns mobles de diferent índole, incloent-hi estàtues i retaules, amb un import total de 271.000 euros. Es finalitzaran els treballs de la restauració de la marededeu morta de Sant Jaume de Palma, obra del conegut escultor Adrià Ferran, i també es rehabilitaran les marededeus mortes de Capdepera i Biniali. Enguany també s’iniciarà la restauració de l’orgue de Petra, del retaule del Nom de Jesús de Montuïri i del retaule del santuari de Sant Salvador de Felanitx.
Una altra de les partides pressupostàries anirà destinada a les digitalitzacions de patrimoni documental. Es tracta d’una partida de 64.000 euros que servirà per fer la conservació preventiva i la digitalització del fons del col·legi de la Sapiència i de l’arxiu històric de la congregació de Sant Felip Neri de Palma, i acabar la tasca iniciada l’any passat. A més, també es durà a terme la digitalització i la catalogació de la Biblioteca Diocesana.
Un altre element d’actuació de la Comissió Mixta són els estudis preliminars que permeten detectar alteracions sobre béns, per poder-ne planificar una intervenció futura adequada. Enguany, amb 5.000 euros, s’executaran els estudis de la marededeu del convent de la Concepció de Palma, del retaule i del santcrist de la Sang de Selva i de l’orgue de Búger.
Finalment, la Comissió Mixta també col·laborarà en la difusió de diferents projectes culturals, com el desenvolupament del pla de difusió de la festivitat de l’Assumpció i la planificació d’activitats per concloure l’any del 450è aniversari del traspàs de santa Catalina Tomàs.