Convocatòries de premsa

El president Galmés visita les tasques de restauració del betlem de La Sang
23-05-2025 / 10.00 h

Inici de la marxa cicloturística Bombers de Mallorca
20-05-2025 / 08.15 h

Presentació dels retrats dels expresidents del Consell de Mallorca
19-05-2025 / 18.00 h
El Consell de Mallorca posa en marxa les obres de restauració del betlem de la Sang
(23/05/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
El president Galmés i la vicepresidenta Roca han conegut de primera mà, aquest divendres, com l’empresa Tracer SL du a terme les tasques de restauració i conservació a l’església
El Consell de Mallorca posa en marxa les obres de restauració del betlem de la Sang, una de les joies del patrimoni històric i cultural de Mallorca. El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, han conegut de primera mà, aquest divendres, com avancen les tasques de restauració i conservació que du a terme l’empresa Tracer SL, a l’església de la Sang de Palma, des del mes d’abril.
«Estam molt satisfets que, finalment, s’hagin iniciat les tasques de restauració del betlem de la Sang. Després de deu anys d’abandonament i deteriorament, era una actuació urgent i imprescindible. Aquest equip de govern tenia clar que recuperar aquest element tan estimat del nostre patrimoni havia de ser una prioritat», ha explicat Galmés.
Cal recordar que la restauració d’aquest element patrimonial del Consell de Mallorca ha estat adjudicada a la UTE formada per Tracer Conservación y Restauración SL i Carlos Sánchez Gómez, una empresa amb una gran trajectòria en la conservació de béns culturals.
D’aquesta manera, després de 10 anys, es posa en marxa la restauració del betlem napolità més antic d’Europa, declarat bé d’interès cultural (BIC) l’any 2003. El projecte té un pressupost de 400.000 euros i un termini d’execució de quinze mesos.
Galmés i Roca han pogut veure com aquesta restauració ja és una realitat: l’equip de restauradors treballa en la fase inicial del projecte, centrada en els estudis previs i les tècniques d’anàlisi no invasives. Segons han explicat durant la visita, actualment es fan estudis de documentació històrica i fotogràfica, aixecaments en 3D de les figures principals, anàlisis amb llum ultraviolada (UV) per identificar alteracions superficials i tests de solubilitat, així com proves de neteja sobre alguns elements concrets.
Una vegada acabada la restauració, el betlem de la Sang, retirat fa més de deu anys, tornarà exposar-se al públic perquè la ciutadania en pugui gaudir novament. «El betlem de la Sang forma part de la memòria col·lectiva de moltes generacions de mallorquins, i ara tornam a posar-lo en valor. Amb aquest projecte, reafirmam el nostre compromís amb la protecció, la conservació i la difusió del patrimoni cultural de la nostra illa», ha conclòs el president Galmés.