Convocatòries de premsa

El Consell de Mallorca inaugura el refugi Coma d'en Vidal
28-04-2025 / 11.00 h

Visita a les obres de modernització de l'estació de transferència Nord d’Alcúdia
25-04-2025 / 10.00 h

Declaracions del conseller de Benestar Social en relació al centre Es Refugi
25-04-2025 / 10.00 h

Presentació de la nova edició de la Fira Internacional del Disc
22-04-2025 / 11.30 h

El President del Consell de Mallorca visita Casa de Família
17-04-2025 / 15.00 h

Reunió en sessió extraordinària del Ple del Consell de Mallorca
16-04-2025 / 14.00 h
Un total de 96 torres, talaies i talaiots s’han encès arreu de Mallorca aquest dissabte pels drets humans
Un total de 96 torres, talaies i talaiots s’han encès arreu de Mallorca aquest dissabte pels drets humans
(25/01/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
El Consell de Mallorca ha celebrat la novena edició de l’Encesa de torres, talaies i talaiots a l’illa, que s’ha estès a altres ciutats d’Espanya i països de la Mediterrània
Un total de 96 torres, talaies i talaiots s’han encès a Mallorca aquest dissabte pels drets humans. El Consell de Mallorca ha celebrat la novena edició de l’encesa d’elements patrimonials a l’illa amb la participació d’altres ciutats d’Espanya i d’altres països de la Mediterrània, com Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia, el Marroc, el Líban i Tunísia.
Aquesta novena edició ha tingut lloc aquest dissabte, 25 de gener, en dos torns: el primer, el dematí, a les 13 hores, i l’altre, l’horabaixa, a les 18.30 hores. Enguany hi han participat 96 punts d’arreu de Mallorca, xifra que suposa un 15 % més de participació que l’any passat.
La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte. Roca ha assegurat que el Consell de Mallorca continuarà organitzant aquesta iniciativa que té com a objectiu conscienciar i sensibilitzar la població sobre la tragèdia humanitària que es viu a la Mediterrània: «Milers de persones es veuen obligades a fugir dels seus països d’origen, arriscant la vida en perillosos viatges per mar, amb l’esperança de trobar un futur millor. L’Encesa de torres, talaies i talaiots és una manera de donar llum a la difícil situació de tots els que arrisquen o perden la vida a la Mediterrània». A més, la vicepresidenta ha destacat que, aquesta iniciativa, pretén, també, «recobrar les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural existent a tots els territoris de la Mediterrània».
Enguany, Amnistia Internacional ha estat qui s’ha encarregat de redactar el manifest que s’ha llegit abans de donar el sus a l’encesa simultània dels 96 punts que han recreat la comunicació visual que tenia lloc antigament entre les torres de guaita, quan eren un recurs d’autodefensa i que, amb aquesta acció, es converteixen en fars d’acollida que mostren el camí d’arribada als qui naveguen per la Mediterrània cercant una vida millor.
En els darrers anys, l’esdeveniment ha agafat força i cada vegada són més els indrets que hi participen. A part de totes les Illes Balears —Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera—, s’hi han afegit altres territoris com Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana i Andalusia, així com països del nord d’Àfrica i de l’Orient Mitjà. Aquest creixement ha estat possible gràcies a la participació de diferents sectors de la ciutadania, ajuntaments, empreses privades, organitzacions de la societat civil i el món acadèmic.
La iniciativa va sorgir a Mallorca el 2016, quan un grup de docents de l’Institut d’Educació Secundària Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX varen fer una acció per tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals de foc i fum que fou utilitzat des del segle XVII.
El motiu inicial d’aquest esdeveniment, per tant, va ser el de la recreació històrica, per un dia, de la funció de comunicació visual d’aquests elements patrimonials culturals. Finalment, davant la situació actual de la migració, es va decidir també fer una reflexió sobre aquest problema i imaginar que el foc i el fum de les torres el dia de l’encesa eren la llum que mostra el camí a un port segur.