Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Serveis als ajuntaments

El Consell de Mallorca col·labora amb els ajuntaments de l’illa donant-los suport , assistència i assessorament en nombroses matèries relacionades amb la gestió municipal, la redacció de plans i projectes d’obres i la tramitació de diferents tipus d’expedients. També dona suport econòmic a les corporacions locals per tal que puguin dur endavant projectes de millora en els seus municipis, a través de les convocatòries de subvencions i els plans especials d’ajudes.

Assessorament als municipis que ho necessiten en les següents matèries:

  • Redacció de projectes i direcció d’obres per a ajuntaments de menys de 10.000 habitants prèvia sol·licitud per part de l’ajuntament interessat.
  • Assessorament tècnic en projectes municipals.
  • Suport tècnic a les convocatòries d'ajuts relatives a obres i altres convocatòries de caràcter tècnic (Pacte de batles i batlesses, vehicles elèctrics, prevenció  de la contaminació, etc).
  • Redacció d’informes sobre permisos d’instal·lació d’activitats i redacció dels plans d’inspecció anuals per a ajuntaments de menys de 20.000 habitants.
  • Redacció, revisió, adaptació i/o modificació dels instruments de planejament urbanístic dels municipis de menys de 5.000 habitants.
  • Assessorament tècnic sobre la gestió de residus que principalment, ajudarà les entitats locals que ho sol·licitin en la transició cap a l'autogestió del servei de recollida selectiva de paper, cartró, vidre i envasos lleugers. 
  • Suport tècnic en el desplegament normatiu que es preveu en el Pla Director Sectorial per a la gestió dels residus urbans.            

El servei jurídic del Consell de Mallorca realitza les següents tasques:

  • Presta assessorament jurídic puntual respecte a temàtiques diverses i a l’elaboració d’informes.
  • Garanteix la prestació de les funcions de Secretaria i Intervenció a les corporacions municipals que ho necessitin.
  • Proporciona defensa judicial per a entitats locals en procediments contenciosos administratius per a municipis de fins a 6.000 habitants.
  • Assessora sobre el control de l’adequació a l’ordenament jurídic d’actes i acords tramesos al Consell de Mallorca.
  • Assessora en la tramitació de procediments atribuïts al Consell en matèria de règim local.
  • Col·labora en la recerca de personal funcionari per tribunals d’oposicions.
  • Elabora models de documents que es posen a disposició de les entitats locals per a què els facin servir com a referència en l’elaboració dels seus propis documents.

El servei econòmic presta assessorament en les matèries regulades per la normativa sobre hisendes locals:

  • Aplicació de la normativa pressupostària i comptable.
  • Assistència continuada a l’actualització de la comptabilitat.
  • Supervisió d’operacions comptables d’inici i fi de l’exercici.
  • Assistència per calcular el resultat pressupostari i romanents de tresoreria.
  • Assessorament en rendició de comptes.
  • Assistència, implantació i utilització d’aplicacions informàtiques de comptabilitat.
  • Assistència, supervisió i orientació en el manteniment de l’inventari municipal.
  • Assessorament en l’aplicació de normativa reguladora de les operacions de crèdit.

El servei d'informàtica municipal ofereix els següents serveis:

  • Cartografia: Entre les atribucions del Consell de Mallorca es troben donar suport i formació als ajuntaments sobre aplicacions i conceptes relacionats amb el maneig de dades geogràfiques i oferir aplicacions que millorin la gestió municipal i redueixin costos. Qualsevol objecte de la gestió municipal que es pot representar sobre el territori pot formar part d’un sistema d’informació geogràfica, per tant, s’estén a totes les àrees de l’Ajuntament.
  • Gestió municipal: suport als ajuntaments en matèria de gestió interna i d’administració electrònica.
  • Sistemes, Comunicacions i Manteniment: ofereix nombrosos serveis TIC als ajuntaments de Mallorca i, molt especialment, als ajuntaments petits i mitjans que no poden tenir un informàtic en plantilla.
  • Web municipal: dissenyar, mantenir i actualitzar els portals web dels ajuntaments i entitats locals, ajudar el personal a publicar la informació i solucionar qualsevol incidència relacionada.
  • Formació: oferim accions formatives de diferents matèries per facilitar el reciclatge continu al personal dels ajuntaments i de les mancomunitats de Mallorca.

Accions formatives de diferents àrees o temàtiques per facilitar l'actualització i el perfeccionament continu del personal al servei dels ajuntaments i de les mancomunitats de Mallorca.

Les temàtiques de les accions formatives es divideixen en dues branques:

  • Funcionament i la gestió d'una entitat local, preferentment des de l'àrea jurídica, econòmica i financera i de gestió energètica i, obres i serveis.
  • Ús de les eines i les aplicacions informàtiques necessàries per gestionar els serveis dels ajuntaments i les mancomunitats.

El Consell de Mallorca dona llum verda al pla d'obres i serveis que permetrà realitzar 476 projectes en els municipis de l'illa

El Consell de Mallorca dona llum verda al pla d'obres i serveis que permetrà realitzar 476 projectes en els municipis de l'illa

(25/07/2024)

  • Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local

Complint amb l'objectiu marcat per la institució insular, s'avança el pagament de les subvencions als ajuntaments i s'abonaran la primera quinzena d'agost

El Consell de Mallorca ha donat llum verda definitiva a l'aprovació de la concessió d'un total de 476 projectes presentats pels ajuntaments de l'illa per a acollir-se al Pla d'Obres i Serveis (POS), per un import total de 39,2 milions per als anys 2024 i 2025.
El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés i la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, han presentat en roda de premsa les actuacions concedides, orientades a la millora i renovació d'equipaments i infraestructures municipals, com ara asfaltatge de carrers, sistema de recollida de residus, condicionament de jardins o la creació d’instal·lacions culturals, esportives, educatives o socials.
El president del Consell de Mallorca ha remarcat «l'esforç realitzat per la institució insular per duplicar l'import destinat a aquestes inversions, la qual cosa permetrà aconseguir la xifra global de 80 milions la legislatura actual. En el darrer POS 22/23 es varen concedir 232 projectes per un valor de 19,7 milions d'euros, per tant, la institució insular ha multiplicat per dues el nombre de projectes i els doblers concedits».
«Són gairebé 500 actuacions de proximitat en pobles i ciutats de Mallorca que, sens dubte, redundaran en la qualitat de vida dels seus ciutadans. La nostra aposta pel municipalisme és decidida, i ho estam demostrant», ha assenyalat Llorenç Galmés.
Per part seva, la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, s'ha referit a un altre dels compromisos adquirits amb els ajuntaments que «és el d'avançar el finançament de les inversions, un objectiu que hem aconseguit complir, tot i que no ha estat gens fàcil».
En aquest punt, Amate ha confirmat que «a principi d'agost els ajuntaments ja disposaran de les partides econòmiques concedides que els permetrà començar aquests projectes tan necessaris. Hem escurçat temps i hem accelerat el pagament de les subvencions respecte a convocatòries anteriors, complint així amb la reclamació que ens feien els batles mateix de disposar de l'ajuda al més aviat possible per poder començar els projectes», ha afirmat sobre aquest tema.

Tipus d'actuacions i repartiment d'ajudes
El repartiment de la subvenció s'ha realitzat en funció del nombre d'habitants dels municipis. D'aquesta manera, un total de 25 ajuntaments de fins a 5.000 habitants disposaran d'una partida de 960.000 euros; 12 municipis d'entre 5.001 i 10.000 habitants percebran 700.000; altres 10 consistoris d'entre 10.001 i 20.000 habitants comptaran amb 520.000 euros i, finalment, els 6 ajuntaments de més de 20.000 habitants obtindran una partida de 360.000 euros.
Per tipologia d'actuacions, s'han presentat un total de 49 projectes de rehabilitació d'edificis; 16 compres d'immobles, 4 punts verds, 29 actuacions de reforma de vials i espais per a llum, aigua; 14 projectes de compra de vehicles i maquinària; construcció d'una escoleta municipal i un pas elevat, entre altres.
A més, s'han presentat 12 plans d'il·luminació i eficiència energètica; 16 projectes en aparcaments, així com altres 30 d'obres i actuacions en zones esportives.
Pel que respecta a la redacció o actualitzacions dels plans municipals de protecció civil, han presentat sol·licituds els ajuntaments de Calvià, Manacor, Montuïri i Puigpunyent.

Alguns projectes més representatius
Així, per exemple entre les propostes aprovades, que compten amb l'aportació parcial o total del Consell per a la seva execució, figura la construcció d'un nou edifici de l'Ajuntament d'Ariany (865.559 euros); la construcció ETAP desnitrificació a Búger (497.542 euros); la construcció d'un punt verd a Selva (929.153 euros); la millora de camins rurals a Campos (400.000 euros); l'adquisició de maquinària de compostatge a Escorca (334.953 euros) o la remodelació de Placeta des Jardinet a Esporles (525.117 euros).
Entre aquests 476 projectes, també hi ha altres actuacions ressenyables, com la millora del teatre de Muro (319.913 euros); la creació d'una escoleta 0-3 a Pollença (520.000 euros); la remodelació del Palau de l’Almudaina a Andratx (520.000 euros) o la remodelació urbana de la zona costanera a Son Servera, que disposarà d'una aportació del Pla d'Obres i Serveis de 520.000 euros.

Podeu veure el document del Pla d'Obres i Serveis 2024/2025 aquí 

Vídeos

rdp

Tràmits i procediments relacionats