Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Serveis als ajuntaments

El Consell de Mallorca col·labora amb els ajuntaments de l’illa donant-los suport , assistència i assessorament en nombroses matèries relacionades amb la gestió municipal, la redacció de plans i projectes d’obres i la tramitació de diferents tipus d’expedients. També dona suport econòmic a les corporacions locals per tal que puguin dur endavant projectes de millora en els seus municipis, a través de les convocatòries de subvencions i els plans especials d’ajudes.

Assessorament als municipis que ho necessiten en les següents matèries:

  • Redacció de projectes i direcció d’obres per a ajuntaments de menys de 10.000 habitants prèvia sol·licitud per part de l’ajuntament interessat.
  • Assessorament tècnic en projectes municipals.
  • Suport tècnic a les convocatòries d'ajuts relatives a obres i altres convocatòries de caràcter tècnic (Pacte de batles i batlesses, vehicles elèctrics, prevenció  de la contaminació, etc).
  • Redacció d’informes sobre permisos d’instal·lació d’activitats i redacció dels plans d’inspecció anuals per a ajuntaments de menys de 20.000 habitants.
  • Redacció, revisió, adaptació i/o modificació dels instruments de planejament urbanístic dels municipis de menys de 5.000 habitants.
  • Assessorament tècnic sobre la gestió de residus que principalment, ajudarà les entitats locals que ho sol·licitin en la transició cap a l'autogestió del servei de recollida selectiva de paper, cartró, vidre i envasos lleugers. 
  • Suport tècnic en el desplegament normatiu que es preveu en el Pla Director Sectorial per a la gestió dels residus urbans.            

El servei jurídic del Consell de Mallorca realitza les següents tasques:

  • Presta assessorament jurídic puntual respecte a temàtiques diverses i a l’elaboració d’informes.
  • Garanteix la prestació de les funcions de Secretaria i Intervenció a les corporacions municipals que ho necessitin.
  • Proporciona defensa judicial per a entitats locals en procediments contenciosos administratius per a municipis de fins a 6.000 habitants.
  • Assessora sobre el control de l’adequació a l’ordenament jurídic d’actes i acords tramesos al Consell de Mallorca.
  • Assessora en la tramitació de procediments atribuïts al Consell en matèria de règim local.
  • Col·labora en la recerca de personal funcionari per tribunals d’oposicions.
  • Elabora models de documents que es posen a disposició de les entitats locals per a què els facin servir com a referència en l’elaboració dels seus propis documents.

El servei econòmic presta assessorament en les matèries regulades per la normativa sobre hisendes locals:

  • Aplicació de la normativa pressupostària i comptable.
  • Assistència continuada a l’actualització de la comptabilitat.
  • Supervisió d’operacions comptables d’inici i fi de l’exercici.
  • Assistència per calcular el resultat pressupostari i romanents de tresoreria.
  • Assessorament en rendició de comptes.
  • Assistència, implantació i utilització d’aplicacions informàtiques de comptabilitat.
  • Assistència, supervisió i orientació en el manteniment de l’inventari municipal.
  • Assessorament en l’aplicació de normativa reguladora de les operacions de crèdit.

El servei d'informàtica municipal ofereix els següents serveis:

  • Cartografia: Entre les atribucions del Consell de Mallorca es troben donar suport i formació als ajuntaments sobre aplicacions i conceptes relacionats amb el maneig de dades geogràfiques i oferir aplicacions que millorin la gestió municipal i redueixin costos. Qualsevol objecte de la gestió municipal que es pot representar sobre el territori pot formar part d’un sistema d’informació geogràfica, per tant, s’estén a totes les àrees de l’Ajuntament.
  • Gestió municipal: suport als ajuntaments en matèria de gestió interna i d’administració electrònica.
  • Sistemes, Comunicacions i Manteniment: ofereix nombrosos serveis TIC als ajuntaments de Mallorca i, molt especialment, als ajuntaments petits i mitjans que no poden tenir un informàtic en plantilla.
  • Web municipal: dissenyar, mantenir i actualitzar els portals web dels ajuntaments i entitats locals, ajudar el personal a publicar la informació i solucionar qualsevol incidència relacionada.
  • Formació: oferim accions formatives de diferents matèries per facilitar el reciclatge continu al personal dels ajuntaments i de les mancomunitats de Mallorca.

Accions formatives de diferents àrees o temàtiques per facilitar l'actualització i el perfeccionament continu del personal al servei dels ajuntaments i de les mancomunitats de Mallorca.

Les temàtiques de les accions formatives es divideixen en dues branques:

  • Funcionament i la gestió d'una entitat local, preferentment des de l'àrea jurídica, econòmica i financera i de gestió energètica i, obres i serveis.
  • Ús de les eines i les aplicacions informàtiques necessàries per gestionar els serveis dels ajuntaments i les mancomunitats.

El Consell de Mallorca lliura el projecte bàsic de reforma de l’edifici antic de l’ajuntament de Lloseta

El Consell de Mallorca lliura el projecte bàsic de reforma de l’edifici antic de l’ajuntament de Lloseta

(24/03/2025)

  • Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local

En la ronda de contactes amb els consistoris de l’illa, el president Galmés i la consellera Pilar Amate han fet una visita institucional al municipi

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha lliurat a la batlessa de Lloseta, Angelina Pérez, el projecte bàsic i d’execució de reforma de l’edifici de l’antic ajuntament de la localitat. L’objectiu és renovar-lo completament i donar-li un caràcter polivalent, destinat a usos socioculturals i socials.

El projecte definitiu de reforma de l’immoble, que està situat entre el carrer Major i el de Guillem Santandreu, disposa d’una superfície construïda de 759 metres quadrats i consta de quatre plantes: el semisoterrani, on hi haurà l’arxiu; la planta baixa, que serà una sala gran on es faran activitats socioculturals i exposicions i, les dues altres plantes estaran destinades a sales i oficines per a les associacions de la localitat i per als serveis socials.

Han assistit a la presentació del projecte la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate; la directora insular d’Assistència Municipal, Beatriz Camiña; el tinent de batle i regidor de participació de l’Ajuntament de Lloseta, Javier González; la regidora de Serveis Socials, Silvia Muñoz i la regidora d’Urbanisme, Antònia Massanet.

La redacció del projecte ha estat a càrrec del Servei d’Assistència Tècnica als Municipis que ofereix el departament encapçalat per Pilar Amate, en el marc de la cooperació tècnica que presta la institució insular als municipis de l’illa.

En concret, és un projecte bàsic i d'execució de reforma de l’edifici, amb l’objectiu de fer-hi una rehabilitació energètica per reduir el consum energètic i millorar el confort dels ocupants. També s’han eliminat les barreres arquitectòniques per millorar l’accessibilitat. El pressupost d’execució per contracte estimat ascendeix a 1,9 milions d’euros.

Durant la presentació del projecte d’obra, el president Llorenç Galmés ha mostrat la seva disposició a «continuar col·laborant amb els ajuntaments i seguir ajudant-los perquè puguin fer realitat aquelles obres que són prioritàries per als municipis i, d’aquesta manera, millorar la qualitat de vida dels veïnats».

Per part seva, la consellera Pilar Amate ha recordat que «precisament s’acaba d’obrir una convocatòria de cooperació tècnica per posar a disposició de tots els ajuntaments de Mallorca aquest servei de redacció de projectes i direccions tècniques d’obres sense cap cost per als municipis, per a tots els ajuntaments i Palmanyola».

Lloseta rep més d’1,1 millons d’euros per a inversions al municipi

A continuació, i dins la roda de contactes amb els 53 pobles de Mallorca, el president de la institució insular, acompanyat de la consellera Pilar Amate, s’han desplaçat fins a l’Ajuntament de la localitat, on s’han reunit amb la resta de membres de la corporació municipal per abordar qüestions relacionades amb el municipi.

El Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local ha concedit a Lloseta un import de 131.000 euros dins el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i un total de 700.000 euros del Pla d’Obres i Serveis (POS) per a 2024-2025.

Així mateix, el municipi ha rebut 218.999 euros més del Conveni del cicle de l’aigua corresponents a 2024. A aquesta xifra, s’hi han de sumar 4.873 euros de la convocatòria de subvencions destinada als ajuntaments per al compliment de les obligacions derivades de la Llei de protecció dels drets i el benestar dels animals, i 3.664 euros més per a l’arranjament i adequació de camins municipals. També, s'afegeixen els 229.000 euros de subvenció per a instal·lacions esportives.

En total, Lloseta ha percebut de diferents partides procedents del Consell de Mallorca més d’1,1 millons d’euros per a inversions al municipi, que són destinats a diferents inversions i obres en aquesta localitat.

A més d’aquestes aportacions directes rebudes per l’Ajuntament, cal tenir en compte que el municipi es beneficiarà de les ajudes a les mancomunitats de Mallorca que, per primera vegada el 2024, ha atorgat la institució insular. En aquest cas concret, es varen concedir 90.764 euros a la Mancomunitat des Raiguer, una entitat supramunicipal que agrupa diversos municipis, entre els quals figura Lloseta.

Tràmits i procediments relacionats