Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Serveis als ajuntaments

El Consell de Mallorca col·labora amb els ajuntaments de l’illa donant-los suport , assistència i assessorament en nombroses matèries relacionades amb la gestió municipal, la redacció de plans i projectes d’obres i la tramitació de diferents tipus d’expedients. També dona suport econòmic a les corporacions locals per tal que puguin dur endavant projectes de millora en els seus municipis, a través de les convocatòries de subvencions i els plans especials d’ajudes.

Assessorament als municipis que ho necessiten en les següents matèries:

  • Redacció de projectes i direcció d’obres per a ajuntaments de menys de 10.000 habitants prèvia sol·licitud per part de l’ajuntament interessat.
  • Assessorament tècnic en projectes municipals.
  • Suport tècnic a les convocatòries d'ajuts relatives a obres i altres convocatòries de caràcter tècnic (Pacte de batles i batlesses, vehicles elèctrics, prevenció  de la contaminació, etc).
  • Redacció d’informes sobre permisos d’instal·lació d’activitats i redacció dels plans d’inspecció anuals per a ajuntaments de menys de 20.000 habitants.
  • Redacció, revisió, adaptació i/o modificació dels instruments de planejament urbanístic dels municipis de menys de 5.000 habitants.
  • Assessorament tècnic sobre la gestió de residus que principalment, ajudarà les entitats locals que ho sol·licitin en la transició cap a l'autogestió del servei de recollida selectiva de paper, cartró, vidre i envasos lleugers. 
  • Suport tècnic en el desplegament normatiu que es preveu en el Pla Director Sectorial per a la gestió dels residus urbans.            

El servei jurídic del Consell de Mallorca realitza les següents tasques:

  • Presta assessorament jurídic puntual respecte a temàtiques diverses i a l’elaboració d’informes.
  • Garanteix la prestació de les funcions de Secretaria i Intervenció a les corporacions municipals que ho necessitin.
  • Proporciona defensa judicial per a entitats locals en procediments contenciosos administratius per a municipis de fins a 6.000 habitants.
  • Assessora sobre el control de l’adequació a l’ordenament jurídic d’actes i acords tramesos al Consell de Mallorca.
  • Assessora en la tramitació de procediments atribuïts al Consell en matèria de règim local.
  • Col·labora en la recerca de personal funcionari per tribunals d’oposicions.
  • Elabora models de documents que es posen a disposició de les entitats locals per a què els facin servir com a referència en l’elaboració dels seus propis documents.

El servei econòmic presta assessorament en les matèries regulades per la normativa sobre hisendes locals:

  • Aplicació de la normativa pressupostària i comptable.
  • Assistència continuada a l’actualització de la comptabilitat.
  • Supervisió d’operacions comptables d’inici i fi de l’exercici.
  • Assistència per calcular el resultat pressupostari i romanents de tresoreria.
  • Assessorament en rendició de comptes.
  • Assistència, implantació i utilització d’aplicacions informàtiques de comptabilitat.
  • Assistència, supervisió i orientació en el manteniment de l’inventari municipal.
  • Assessorament en l’aplicació de normativa reguladora de les operacions de crèdit.

El servei d'informàtica municipal ofereix els següents serveis:

  • Cartografia: Entre les atribucions del Consell de Mallorca es troben donar suport i formació als ajuntaments sobre aplicacions i conceptes relacionats amb el maneig de dades geogràfiques i oferir aplicacions que millorin la gestió municipal i redueixin costos. Qualsevol objecte de la gestió municipal que es pot representar sobre el territori pot formar part d’un sistema d’informació geogràfica, per tant, s’estén a totes les àrees de l’Ajuntament.
  • Gestió municipal: suport als ajuntaments en matèria de gestió interna i d’administració electrònica.
  • Sistemes, Comunicacions i Manteniment: ofereix nombrosos serveis TIC als ajuntaments de Mallorca i, molt especialment, als ajuntaments petits i mitjans que no poden tenir un informàtic en plantilla.
  • Web municipal: dissenyar, mantenir i actualitzar els portals web dels ajuntaments i entitats locals, ajudar el personal a publicar la informació i solucionar qualsevol incidència relacionada.
  • Formació: oferim accions formatives de diferents matèries per facilitar el reciclatge continu al personal dels ajuntaments i de les mancomunitats de Mallorca.

Accions formatives de diferents àrees o temàtiques per facilitar l'actualització i el perfeccionament continu del personal al servei dels ajuntaments i de les mancomunitats de Mallorca.

Les temàtiques de les accions formatives es divideixen en dues branques:

  • Funcionament i la gestió d'una entitat local, preferentment des de l'àrea jurídica, econòmica i financera i de gestió energètica i, obres i serveis.
  • Ús de les eines i les aplicacions informàtiques necessàries per gestionar els serveis dels ajuntaments i les mancomunitats.

El Consell de Mallorca treu la convocatòria de cooperació tècnica per redactar nous planejaments urbanístics als municipis de fins a 10.000 habitants

El Consell de Mallorca treu la convocatòria de cooperació tècnica per redactar nous planejaments urbanístics als municipis de fins a 10.000 habitants

(18/04/2025)

  • Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures

Unes 30 localitats amb normes subsidiàries o plans generals d’entre 15 i 20 anys es podran beneficiar d’aquesta iniciativa de la institució insular, a la qual fins ara només es podien acollir pobles de fins a 5.000 habitants

El Consell Executiu del Consell de Mallorca ha aprovat treure la convocatòria de cooperació tècnica per redactar planejaments urbanístics nous als municipis de fins a 10.000 habitants. Fins ara, només s’hi podien acollir pobles petits de fins a 5.000 habitants. Això suposa que devers 30 municipis de Mallorca que tenen planejaments urbanístics antics o desfasats podran modificar-los i actualitzar-los amb l’ajuda tècnica i econòmica del Consell de Mallorca.  

El Departament d’Urbanisme del Consell de Mallorca ja fa anys que posa a disposició dels ajuntaments petits de la nostra illa la seva infraestructura per dur endavant la redacció de planejaments urbanístics complexos que els ajuntaments no poden redactar per manca de tècnics municipals. És una col·laboració mitjançant un conveni entre ambdues institucions i és una mostra de suport al municipalisme. 

En concret, s’obrin dues convocatòries. Una de municipis d’entre 3.000 i 5.000 habitants i que tinguin un planejament urbanístic amb una antiguitat entre 15 i 20 anys i que hagin registrat un augment de població del 15% en els darrers 5 anys. La segona es per municipis de 5.000 a 10.000 habitants amb planejaments anteriors a 2005. Els ajuntaments interessats podran presentar-se a la convocatòria a partir de la propera setmana, una vegada s’hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). 

Durant la primera convocatòria, per pobles de fins a 3.000 habitants, si acolliren municipis com Estellencs, que ben prest i per primera vegada en la seva història tindrà un pla general d’ordenació urbana impulsat pel Consell de Mallorca. Així mateix, pobles que estan en la mateixa situació són Selva, Maria de la Salut, Ariany i Lloret. Tots tenen el planejament en fase de redacció, licitat i sufragat per la institució insular. Municipis que podrien acollir-se a la convocatòria fins a 5.000 habitants destaca: Sencelles, Petra, Montuïri, Sineu o Consell, entre d’altres. 

Ara, amb l’obertura de la convocatòria a pobles de fins a 10.000 habitants, tindran la mateixa oportunitat localitats com Bunyola —que té un planejament de l’any 1978—, Lloseta, Porreres, Sant Llorenç o Algaida, entre d’altres. Tots aquests nuclis tenen planejaments de fa més de 20 anys i també es podran acollir a aquesta ajuda de cooperació tècnica que el Consell de Mallorca posa a la seva disposició.   

Tràmits i procediments relacionats