L’ordenació territorial consisteix a delimitar normativament els usos i les activitats que s’han de desenvolupar en un espai concret, per configurar un model territorial integral i coherent.
El Consell s’ocupa de dissenyar i d’implantar el model territorial de Mallorca, així com de desenvolupar-lo amb la redacció i gestió dels diferents plans d’ordenació insulars i sectorials, com ara el Pla Territorial Insular de Mallorca, els plans directors sectorials d’àmbit insular amb inclusió de les normes territorials cautelars que els han de precedir i els plans especials territorials.
El Pla Territorial Insular de Mallorca, com a desenvolupament de les directrius d’ordenació territorial, és l’instrument general d’ordenació del territori de Mallorca i dels seus illots i aigües interiors; com a tal, ha d’ordenar tot el que, transcendint l’àmbit estrictament municipal, es refereixi als assentaments humans, a les activitats que es duen a terme sobre el territori, als usos als quals es destina, a la creació de serveis comuns per als municipis i a les mesures per millorar la qualitat de vida i protegir el medi natural.
Els plans directors sectorials són instruments d’ordenació i de planificació que tenen per objecte regular la incidència territorial de les diferents polítiques sectorials. Aquests plans s’adapten i despleguen les previsions de les directrius d’ordenació territorial i del Pla Territorial Insular de Mallorca. Sobre la base de la competència d’ordenació territorial, els plans directors sectorials tenen com a finalitat determinar les prioritats d’actuació i el règim normatiu corresponent de les diferents polítiques sectorials, com ara les turístiques (Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics, PIAT), comercials (Pla Director d’Equipaments Comerciales de Mallorca, PECMA), de carreteres (Pla Director Sectorial de Carreteres) o de residus (Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos).
Els plans especials d’ordenació territorial són instruments de desplegament de detall de les determinacions dels plans territorials insulars i dels plans directors sectorials, i també instruments de planejament autònom, sempre que expressament així ho prevegi una normativa sectorial. En tot cas, els plans especials d’ordenació territorial autònoms han de justificar la coherència amb la normativa sectorial que despleguen i prevalen sobre l’ordenament urbanístic.
Oficina d’Informació Territorial
Des de l’Oficina d’Informació Territorial s’assessora i s’informa la ciutadania i els ajuntaments, especialment pel que fa a la interpretació de la normativa d’ordenació del territori, a l’adaptació dels plans municipals al Pla Territorial Insular i als plans directors sectorials.
El president Llorenç Galmés presenta el projecte de la nova rotonda de la ITV en direcció a Sóller per eliminar un dels punts més conflictius del accessos a Palma
El president Llorenç Galmés presenta el projecte de la nova rotonda de la ITV en direcció a Sóller per eliminar un dels punts més conflictius del accessos a Palma
(09/04/2025)
- Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures
El Consell iniciarà les obres abans de final d’any amb un pressupost de 3,7 milions per ampliar el diàmetre de la intersecció, crear accessos directes a Son Sardina, al camí dels Reis cap a So n’Espases i carrils zero per donar més fluïdesa a la circulació
El Consell de Mallorca executarà abans de final d’any obres a un dels punts més conflictius de la circulació per l'entrada i la sortida de Palma. Es tracta dels nous accessos i ampliació de la rotonda ubicada vora la ITV del polígon de Son Castelló en direcció a Sóller. El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha presentat avui el projecte acompanyat dels batles i regidors de Palma, Sóller, Fornalutx i Bunyola, així com el conseller de territori, Mobilitat i Infraestructures, Fernando Rubio, i el president d’ASIMA, Francisco Martorell.
El projecte de la nova rotonda, una de les obres importants del Pla d’Accessos a Palma del Consell de Mallorca, té un pressupost de 3,7 milions d’euros i està en fase d’expropiacions dels terrenys. Està previst que les obres puguin començar abans de final d’any amb l’objectiu que el 2026 les millores ja es puguin obrir al trànsit.
L’actual configuració de la rotonda entre la carretera de Sóller i el camí dels Reis no dona resposta a les necessitats del trànsit actual. Té un diàmetre exterior de 55 metres que suporta una intensitat mitjana diària (IMD) d’aproximadament 46.000 vehicles/dia. La seva geometria així com l’emplaçament, molt proper al polígon industrial, a la ITV, a la via de cintura (Ma-20), a l’hospital de So n’Espases i a l’eix Sóller-Palma, fan que sigui un nus crític de la xarxa viària del Consell de Mallorca amb una capacitat insuficient, per la qual cosa sovint s’hi generen grans retencions de trànsit.
El projecte consisteix en ampliar el diàmetre de la rotonda de 55 a 85 metres per donar-li més capacitat d’acollir vehicles i de reduir els embussos. Així mateix, es crea una sortida i una entrada directa per anar al barri de son Sardina i es millora la del camí dels Reis en direcció a l’hospital de So n’Espases. També es construiran carrils zero provinents de Son Castelló i de so n’Espases perquè els vehicles no hagin de passar per la rotonda. A més, el projecte presentat avui pel president Galmés preveu un accés directe a les instal·lacions d’Emaya de Son Pax, la qual cosa permetrà treure molts de vehicles de la via principal.
De la mateixa manera, es crea un aparcament en el camí de Passatemps i es deixa preparada la infraestructura per al futur vial cívic entre So n’Espases i la carretera de Sóller que ha de construir l’Ajuntament de Palma.
El president Llorenç Galmés ha explicat els principals trets del projecte assegurant: «Presentam una obra molt esperada i reivindicada del Pla d’Accessos a Palma, ja que el nostre objectiu és eliminar un dels punts més conflictius des de fa anys pel que fa a retencions i embussos de la nostra xarxa diària. El Consell de Mallorca fa feina de valent per modernitzar i actualitzar les nostres infraestructures, després de dues legislatures en què les actuacions en carreteres per reduir embussos han estat escasses. Des del juliol del 2023 un dels nostres principals objectius ha estat millorar els accessos a Palma i, per això, estam invertit 160 milions amb actuacions com aquesta que, segur, faran la vida més fàcil a tots els mallorquins».