El Consell de Mallorca gestiona quatre biblioteques dipositàries d’un important patrimoni documental: la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, impulsant aspectes com la formació del personal, el treball en xarxa o l’aplicació de les noves tecnologies, així com l’organització d’activitats de foment de la lectura.
A la Biblioteca virtual trobareu tota la informació i serveis de les biblioteques associades, així com catàlegs, recursos i gestions en línia.
Bona lectura!
El Consell de Mallorca gestiona directament les biblioteques i n'és titular de la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la lectura pública d’àmbit insular i, per això, presta els serveis bàsics de:
- L’adquisició de fons. Inclou l’adquisició dels lots fundacionals inicials i dels fons bàsics de manteniment de les col·leccions.
- L’assessorament en la selecció dels fons.
- La coordinació per a major racionalització dels processos d’adquisició dels fons.
- El proveïment de catalogació centralitzada, com a mínim, dels fons adquirits i proporcionats per aquests serveis.
- La coordinació de la catalogació de la resta de biblioteques del sistema insular.
- El manteniment del catàleg col·lectiu del sistema insular de biblioteques.
- El tractament dels fons duplicats i sobrants o obsolets de les biblioteques.
- La promoció de la lectura pública a les biblioteques en l’àmbit insular.
- El foment de la creació de la secció local a les biblioteques.
- El suport tècnic, econòmic i informàtic a les biblioteques en un plantejament de treball en xarxa.
- La coordinació del préstec interbibliotecari a l’àmbit insular.
- El fons de suport al préstec.
- L’organització de cursos de formació continuada del personal.
- La creació, la gestió i el manteniment del portal web de la Xarxa insular de biblioteques.
- L’impuls de l’aplicació de les noves tecnologies.
- Els serveis específics de suport a les biblioteques locals i punts de biblioteca dels municipis de menys de 5.000 habitants.
Per altra banda, el Consell convoca ajudes i subvencions destinades a les biblioteques. Trobareu informació més concreta a l’apartat Tràmits i procediments relacionats.
El treball en xarxa de les biblioteques es fa a través d’una extranet en la qual els bibliotecaris poden comunicar-se entre ells, fer una sèrie de tràmits i gestions, i compartir documents.
Amb la intenció de donar major visibilitat a les biblioteques i fomentar-ne l’ús, el Consell ha creat la Biblioteca virtual, dins del web de Biblioteques, destinada a recollir la informació i els serveis de les biblioteques pròpies, tant públiques com especialitzades, i les associades.
La Xarxa de Biblioteques de Mallorca està composta per 70 biblioteques municipals i la Biblioteca de Cultura Artesana, integrades en la vida cultural dels pobles i eix essencial per a la participació ciutadana.
Aquestes biblioteques tracten de satisfer les necessitats d’informació, formació, cultura i oci de tots els habitants en tots els formats possibles, destacant la incorporació de les noves tecnologies, com l’ús d’Internet i de suports electrònics. Moltes biblioteques difonen la seva informació i faciliten la participació dels usuaris amb eines 2.0, traspassant les fronteres físiques dels propis locals.
A més, el Consell facilita fons bibliogràfics adaptats a les necessitats específiques de les persones usuàries de les biblioteques. Aquests fons es complementen amb les col·leccions locals, essencials per conèixer la història i la vida dels municipis. A les biblioteques podeu trobar informació sobre la història del municipi ja que part de les publicacions locals històriques, que abasten un període que arriba fins al segle XIX han estat digitalitzades. També hi trobareu revistes i diaris locals per estar sempre al dia de tot allò que succeeix.
Les biblioteques tracten de mantenir les seves instal·lacions en les millors condicions possibles per oferir serveis de qualitat dins de les seves possibilitats i el Consell hi col·labora mitjançant la convocatòria d’ajudes i subvencions.
Darreres notícies
Documents relacionats
Enllaços relacionats
Tràmits i procediments relacionats
Contes i espectacles del pallasso Sabatot
Nom artístic
Teatritx
Públic destinatari
Familiar amb infants de 2 a 12 anys
Durada
50 min
Preu (BI+IVA)
423,50€
Espai
Interior / exterior
Any incorporació CACIM
2022-2024
Sinopsi/Resum
En Sabatot és un pallasso un poc, un poc, bé... una sabata amb un nas vermell! És divertit, emocional, curiós, especial, hàbil i tendre, molt tendre.
Aquest pallasso, entranyable i hàbil alhora, és interpretat per Josuè Guasch que és pallasso des de fa més de vint anys. Ha estudiat i analitzat diverses tècniques de clown i ja fa més de deu anys que és professor d’aquesta tècnica. També és autor, director i actor, a més de professor de teatre i coordina la companyia Teatritx.
Josuè ens presenta tota una sèrie diversa d’espectacles i contes de la mà del seu personatge el pallasso Sabatot que a continuació es relacionen. El seus espectacles han girat per tota Espanya.
Programa
El pallasso Sabatot
Sabatot, un pallasso molt dinàmic, divertit, ingenu i bona persona, es disposa a fer un espectacle per al seu públic, però vol fer, ni més ni manco, que l’Espectacle dels Espectacles. Per això farà equilibris, màgia, es llançarà dins d’una piscina fent un salt mortal, cantarà, ballarà i, en definitiva, farà tot el que faci falta perquè l’espectacle sigui el Millor Espectacle de tots els Espectacles que hi ha en el món dels espectacles.
A un pallasso mai no li surten les coses com vol i, a més, li passen pel cap una gran quantitat de coses estrafolàries, o sigui, que haurà d’anar trampejant els problemes reals i inventats, sempre amb l’ajuda i la participació del públic, per arribar a un bon final.
Un caramull de contes
El pallasso Sabatot ens ensenyarà que amb qualsevol cosa que trobem per casa com una cassola, un mocador, un capell... ens pot explicar un conte fent créixer la imaginació i divertint-nos més que la manera tradicional d'explicar contes.
L'escenografia son peces gegants de construcció amb les quals crea diferents espais. Els contes que ens explicarà aquest cop són: «Sa Jaia Xaloc i sa Jaia Bigalot», «El Pescador i la seva Dona». «Un bon home, el seu fill i un ase».
Finalment, farà sortir algun adult d'entre el públic i entre tots dos faran una demostració de com es poden crear personatges just modificant la mandíbula. Una experiència divertida i que dona recursos a pares i mares, mestres i a tothom que vulgui explicar un conte o una història.
La caputxeta vermella
Aquest conte prové d’una faula antiga que havia passat oralment de generació en generació a gran part d’Europa.
El primer en recollir aquesta història i incloure-la en un volum de contes fou Perrault l’any 1697. El 1812 els germans Grim en varen escriure una versió nova, que és la més coneguda. En aquesta versió, més innocent i amb un final feliç, la padrina salva la seva neta sense ajuda de ningú. La figura del llenyataire la va introduir Ludwig Tieck l’any 1800 a «Vida i mort de la jove caputxeta vermella: una tragèdia». A partir d’aleshores s’han fet versions de tot tipus.
El pallasso Sabatot us contarà la seva pròpia versió en què la mare de na Caputxeta vol convertir-se en la nova Lisa Minelli i on trobareu un llop rocker, un invertor...
Contes d’Andersen
El pallasso Sabatot explicarà «El soldadet de Plom» i «El que fa el vell de casa sempre està bé».
Fent servir tot tipus d’objectes (teles, cassoles, mitjons, perruques i el que faci falta), en Sabatot ens crea els moments més màgics, tendres, entretinguts i curiosos que hàgiu vist mai. Sempre s'acompanya de música i sons de tot tipus.
El muntatge és divertit, atractiu, vistós, musical i pedagògic, a més d’original. Descobrirem el significat dels contes d'Andersen des d’un altre punt de vista, molt divertit. Com sempre, el públic hi participa perquè entre tots es crea un moment fantàstic.
Faules
Les faules són narracions breus protagonitzades per animals, al·legories amb contingut moral que han influenciat molt la literatura des de l’Edat Mitjana fins els nostres dies: La Fontaine, Samaniego, Isop…
El pastor mentider s’utilitza com a lligam per a l’adaptació de les més conegudes faules d’Isop: «La llebre i la tortuga», «La cigala i la formiga», «El corb i el llop» i altres narracions. Un espectacle amb cançons, divertit, ple de fantasia i imaginació, en què el públic participa d’una manera espontània als jocs que es produeixen a l’escenari.
L’obra és dinàmica i entretinguda, i els infants en podran treure moltes conclusions, la més important: sempre s’ha de dir la veritat ja que les mentides no duen enlloc.
Cal remarcar la sensacional interpretació física dels animals de l’actor.
Contes del món
El pallasso Sabatot ens endinsa en diverses cultures del món amb tres meravellosos contes molt interessants: «El test buit» (de tradició xinesa), « Les primeres maduixes» (de tradició txerokee) i «La dona esquelet« » (de tradició inuit).
Fent-se servir d’objectes reciclats i preparats per a l’ocasió, cada conte ens remet a una filosofia de vida pròpia de cada cultura.
És un espectacle participatiu i màgic.
Contes sostenibles
La sostenibilitat és un concepte econòmic, social i ecològic complex entorn de les relacions entre les societats i el medi ambient.
El pallasso Sabatot amb la seva mirada ingènua, divertida i sorprenent ens farà reflexionar sobre la sostenibilitat, el nostre món i com cuidar-lo, respectar-lo i, en definitiva, com estimar-lo. Un món més sostenible és possible!
El públic es posarà a la pell d’un calamar, d’un ós o una abella i patirà les conseqüències de la mala gestió que feim els humans dels recursos, però passant-ho bé, òbviament. És un espectacle participatiu, divertit i diferent que aconseguirà que el públic gran i petit miri la societat amb una mirada nova.
Fitxa artística
Guió i direcció: Josuè Guasch Carbonell / Interpretació: Josuè Guasch Carbonell / Música: Teatritx / Vestuari: Antònia Camia / Attrezzo i màscara: M. Elena Ramis Llabrés / Producció: Teatritx
Característiques de l'espai i condicions tècniques
- Espai escènic: teatre, centre cultural o biblioteca; també a l’exterior: al carrer, a les places, etc.
- Mides espai escènic: 2 m x 2 m mínim
- Camerinos: sí (no és imprescindible)
Dades muntatge i desmuntatge
30 min / 30 min
Dades de contractació
Josuè Guasch Carbonell
971 521 042 / 625 111 980
teatritx@gmail.com
Informació relacionada
-
Pàgina web Teatritx
Visita