El Consell de Mallorca impulsa el futur Centre d’Arqueologia a Alcúdia amb la participació de tots els sectors implicats
(01/02/2025)
- Departament de Cultura i Patrimoni
Aquest nou centre aspira a convertir-se en un espai d’emmagatzematge, conservació, restauració i recerca sobre el patrimoni arqueològic i paleontològic al servei dels ajuntaments, dels museus i dels investigadors
El Consell de Mallorca va reunir ahir, divendres, a Alcúdia, a una vintena de representants institucionals, professionals, acadèmics i de la societat civil implicats en els usos del futur Centre d’Arqueologia de l’illa.
Aquesta trobada és una primera presa de contacte amb els agents implicats i té com objectiu recollir les inquietuds del sector de cara a l’elaboració del projecte d’aquesta nova infraestructura. La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha afirmat que «volem comptar amb l’opinió de tots aquells que hauran de fer ús d’aquest centre, amb el propòsit de donar resposta als grans reptes de la gestió del patrimoni arqueològic i de garantir la seva protecció, investigació i difusió».
El futur Centre d’Arqueologia estarà ubicat a Sa Tanca de Can Domènech, molt aprop del jaciment de Pol·lèntia, i serà un punt de referència de l’illa de Mallorca, augmentant la visibilitat de la ciutat romana a nivell internacional i permetent consolidar i ampliar les investigacions i les recerques per part d’investigadors de tot el món. «Aquesta nova infraestructura servirà per gestionar adequadament el nostre ric llegat arqueològic i donar suport a un dels jaciments més importants de la Mediterrània occidental», ha afegit Antònia Roca.
Aquest nou centre aspira a convertir-se en un lloc multifuncional al servei dels ajuntaments, dels museus i dels investigadors, que amb la seva construcció disposaran d’un espai d’emmagatzematge, conservació, restauració i recerca sobre el patrimoni arqueològic i paleontològic. Així mateix, el centre d’arqueologia, no només tindrà una funció científica i de conservació, sinó que es convertirà en un espai de divulgació i educatiu, amb exposicions permanents i temporals, tallers didàctics i activitats per a les escoles i les famílies, amb la intenció d’apropar el nostre patrimoni a la ciutadania.
Participants
A la trobada hi participaren representants institucionals del mateix Consell de Mallorca, de l’Ajuntament d’Alcúdia, del Govern de les Illes Balears, de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Baleares (FELIB), del Bisbat de Mallorca i de l’Armada. També hi assistiren membres del col·legis oficials d’Arquitectes; d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics; d’Enginyers Industrials; i de Doctors i Llicenciats en Filosofia Lletres i Ciències. Completaren el llistat de participants l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats de la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED); i les entitats civils ARCA i Societat Arqueològica Lul·liana.