Mallorca exhibeix gastronomia i producte local a Madrid Fusió 2025

(27/01/2025)

  • Departament de Turisme

L'estand del Consell de Mallorca duplica l'espai, comptarà amb una important representació de producte local i oferirà cuina en directe al llarg de totes les jornades de la XXIII edició d'aquesta fira internacional

Mallorca és present en la fira gastronòmica Madrid Fusió, que ha arrencat aquest dilluns a Madrid, per reivindicar la qualitat de la seva cultura gastronòmica i el seu producte local de primer nivell. Es tracta de la XXIII edició d'aquesta fira de referència internacional, que se celebra del 27 al 29 de gener, i a la qual l'illa acudeix amb un estand propi que ha duplicat la grandària respecte a edicions anteriors, a través del Consell de Mallorca-Fundació Mallorca Turisme. 

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, al costat del conseller executiu de Turisme, José Marcial Rodríguez, i la directora de Turisme per a la Demanda i l'Hospitalitat, Susanna Sciacovelli, encapçalen la delegació mallorquina en la fira, amb la finalitat de donar suport al sector i afavorir la generació de sinergies entre la indústria de l'alimentació, la de la restauració i el turisme.

La fira ha arrencat aquest dilluns amb diverses classes d'exhibició i tallers de degustació de producte local, a càrrec de reconeguts cuiners i rebosters mallorquins, i es prolongarà fins al dimecres, al llarg de tres jornades en les quals més de 20 cuiners exhibiran la gastronomia i el producte local de Mallorca. L'illa comptarà amb un programa variat, que inclou presentacions, classes d'exhibició i degustacions, amb l'objectiu de mostrar la rica diversitat de la seva oferta culinària.

En aquesta línia, l'edició 2025 suposa un avanç important en la presència de Mallorca en aquesta trobada, ja que ha incrementat la presència en la fira, amb un estand de 150 m², el doble que en edicions anteriors, on es donaran a conèixer algunes de les claus que identifiquen la gastronomia i el producte local. 

Galmés ha destacat durant la celebració d'una de les classes d'exhibició, que «la cuina de Mallorca és un dels eixos que conformen la cultura i tradició de l'illa. L'illa té sabor únic i posseeix un producte autòcton, la producció i l'elaboració del qual ha traspassat segles. Elaboracions que s'han transmès de generació en generació, mantenint l'essència i conservant les arrels d'una cultura, tradició i història úniques».

L'assistència s'organitza en col•laboració amb ASCAIB (Associació de Cuiners Establerts a les Illes Balears ), que ha dissenyat una programació centrada en productes emblemàtics de l'illa, com la sobrassada, l'ensaïmada i altres productes tradicionals. «En l'estand de Madrid Fusió hi ha una representació excel•lent de producte local, produït i elaborat íntegrament a l'illa, sota estrictes criteris de respecte a l'entorn i cura de la identitat, perquè el sabor d'avui segueixi fidel al de les generacions d'enrere», ha assegurat el conseller Rodríguez.

Gastronomia, rebosteria i cocteleria en el focus

Els assistents a la fira podran gaudir d'elaboracions de xefs mallorquins de renom com: Javier Hoebeeck, de Fusió 19 Gastronòmic (una estrella Michelin); Marta Rossell, de Sal de Cocó; Miquel Calent, de Can Calent i Cuit; Pep Trías, de la pastisseria Trías; Jordi Cantó, del restaurant Sa Clastra; Ariadna Salvador, de Ninumá; Andrés Benítez, del restaurant Botànic; Lluís Pérez, de la pastisseria Lluís Pérez; Andreu Genestra, del restaurant Andreu Genestra (una estrella Michelin); Irene Martínez, del restaurant Nus; Juan Pinel, del restaurant Àtic; Cati Pons, del restaurant els Fogons de plaça. I coctelers com: Yoselyn Antequera, Guiuseppe Marchisella, Laura Pelarda, Sonia Pou, Ángel David i Gabriel Ramon.

Promoció econòmica

A més, el Departament de Promoció Econòmica hi participa de manera activa, col•laborant amb el Departament de Turisme, mitjançant l'aportació de productes frescos de temporada per elaborar una natura morta en un dels espais de l'estand del Consell de Mallorca. Ha contractat dos professionals per fer demostracions (dins dels espais de cuina en directe) i elborar sobrassada de Mallorca. Aquestes demostracions es faran avui i demà, a partir de les 14 h aproximadament, i amb una durada d'una hora. 

Amb aquestes demostracions, es pretén donar a conèixer la importància que té un producte local tan emblemàtic i tan representatiu com és la sobrassada de Mallorca de porc negre. Un producte únic, que està compost pels productes locals de millor qualitat de la nostra illa.

La consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, ha destacat que «les proposades culinàries dels restaurants de Mallorca, que utilitzen la nostra matèria primera de gran qualitat, contribueixen, sens dubte, al seu reconeixement». «Quan proves un plat i t'agrada, normalment t'interesses pels seus ingredients i el seu origen, posant en valor tota la cadena agroalimentària de l'illa», ha afegit sobre aquest tema. Així, Pilar Amate ha explicat que «la conjugació de producte local i gastronomia respon a un consumidor cada vegada més exigent, que cerca l'autèntic, i que s'interessa per la gastronomia local».

Exposició de productes locals de qualitat

L'estand de Mallorca comptarà, a més, amb la col•laboració de coexpositors de renom, entre ells la DO Vins Binissalem, olis d'oliva «Oli de Mallorca», la IGP Ametlla, Flor de Sal i Sobrassada de Mallorca, tots ells productes representatius de l'illa que acompanyaran l'oferta gastronòmica en la fira.

D'aquesta manera, Mallorca mostrarà tots els aspectes de la seva gastronomia, un element fonamental per ressaltar la riquesa i diversitat dels sabors mediterranis, intrínsecament vinculats a la història i cultura de l'illa. El protagonisme el prendran els productes autòctons, com la sobrassada, l'ensaïmada o l'oli d'oliva, fins a les elaboracions tradicionals que combinen ingredients frescos i de temporada. Cada plat que es presenti contarà una història de tradició, paisatge i cultura, destacant la qualitat dels productes locals i la seva capacitat per fusionar-se amb les tècniques més innovadores.